Спортистите ще влизат в затвора за подкуп според новия НК

15003
Спортистите ще влизат в затвора за подкуп според новия НК
Снимка: БГНЕС

Изцяло нов текст праща до 4 г. зад решетките “състезател”, който приеме подкуп, за да повлияе “върху резултата или върху развитието на състезание, администрирано от спортна организация, в която той участва”. Това е записано в промените от новия НК, който предстои да бтде гласуван до края на годината.

В момента законът преследва съдиите, но не и активните спортисти. Така дори да се докаже, че футболисти например участват в уреждане на мачове, те не могат да бъдат изправени пред съда, както се случи наскоро с англичаните Райс Ноел и Джо Уули, които се признаха за виновни в уреждане на мачове в Австралия в полза на международен синдикат за залагане, осведомява "24 часа".

Според новата разпоредба, ако подкупният спортист не е бил осъждан, той може да се размине с условно наказание, но не и с лишаване от право да се състезава за известен период.

При особено тежките случаи санкцията скача на 6 г. Тя се отнася и до онези, които предлагат и дават подкупи на спортисти, за да манипулират състезания.

Целта на тези промени уж е да се прекрати уреждането на мачове и въобще на спортни прояви, но дали това ще даде резултат не е ясно.

Според проекта за НК: До 12 години затвор за депутати и министри, ако вземат подкуп

Новият Наказателен кодекс предвижда доста по-сериозни наказания за получаване на подкуп, но същевременно възниква и хипотеза за санкция...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com