Състезание предизвиква бегачи да тичат по ръба на българо-гръцката граница

2034
Състезание предизвиква бегачи да тичат по ръба на българо-гръцката граница
Снимка: Actualno.com/Facebook/K3 Ultra

Ново състезание подготвят създателите на превърналото се в традиция грандиозно за Асеновград събитие - ултрамаратонът "Персенк Ултра". Предстоящото за първи път състезание "K3 Ultra - Gold Border Race" ще бъде истинско изпитание за участниците, обещават организаторите. Те обясняват, че за участниците то ще предостави "най-ценната награда – победата над себе си".

Надпреварата ще започва и завършва в Златоград - един най-южните градове в България. Състезанието ще преоткрие пред участниците тайните на непознатата красота на вечните Родопи. Бегачите ще имат възможността да преминат през древни крепости и митични светилища, реки и върхове, докато се любуват на гледки в две съседни държави - България и Гърция. Първите 8 километра ще бъдат общи за състезателите от двата маршрута на състезанието, а именно – 85 километра и 53 километра. Стартът на "K3 Ultra - Gold Border Race" ще бъде даден в Златоград на 28.09.19 г.

Лекар пробяга 160 км за 23 часа и победи в "Персенк Ултра 2018"

Лекар от Казанлък е големият победител в 160-километровото трасе на родопския ултрамаратон "Персенк Ултра". 27-годишният Росен Русев не...

Смелчаците, които ще потеглят по по-дългото трасе, ще поемат в югоизточна посока по пътеката, която води до параклис „Свети Атанас“. След това, ще трябва да преминават в трасето на екопътека „Хасидере“, откъдето започва вълнуващо преживяване с невероятни гледки, в продължение на 20 километра до село Кушла. Именно на това място ще бъде разположен подкрепителен пункт с храна и напитки за състезателите. Потегляйки отново към предизвикателството сред природата бегачите ще имат възможността да се насладят на природния феномен "Божият мост" и скалното светилище "Голям Тулпан". Тук маршрутът продължава със спускане до село Добромирци и пресичане на река Върбица. Малко след това, пред участниците ще се изправи голямото изкачване през махалите „Загорски“ и „Шипок“ и село Устра. Колоритността на най-дългото трасе в този район се допълва от Старинната крепост „Устра“, феномена „Калето“ и “Лебедови езера“. После от село Лебед състезателите ще трябва да поемат в посока село Крайна. Там бегачите ще пресекат река Неделинска и ще започнат ново изкачване - този път към билото над село Долен и град Неделино, достигайки до махала "Габер". Така, неусетно състезателите ще се прекосят целия маршрут, за да достигнат последните 10 километра от надпреварата, 5 от които ще бъдат обединени с трасетата на другите две по-кратки дистанции от състезанието. По време на приключението си участниците ще имат възможността да заредят силите си от изгледа на великолепните панорами от България и Гърция.

При по-малката дистанция от 53 километра, след като тичат заедно първоначално с бегачите от 84-километровототрасе, участниците в двете дистанции на състезанието ще се разделят и движението за по-късия маршрут ще продължи към светилището "Белото камене", село Старцево. Следва 13-километров умерено лек участък до проход Печинско. После, в продължение на 9 километра движението ще бъде изцяло по билото, преди да започне спускането към село Мързян. От тук престои участък с концентрация на адреналин, в който се редуват резки спускания и стръмни изкачвания до местността "Картала". По трасето бегачите могат да се насладят на гледката от старинни къщи и природни забележителности в местностите "Олойково", "Кочера", "Студената вода", "Стената", "Воденичката", "Язмака", "Карайс колиби", "Падината", "Йовкова чука" и "Портала". Зареждащо с енергия и позитивизъм ще бъде предстоящото спускане до село Аламовци, след което състезателите ще се изправят пред предизвикателството да изкачат Рупчево и "Кельови колиби". Финалът на маршрута е в китния град Златоград.

Още един по-кратък маршрут - от 23 километра - ще събере любителите на късите дистанции. Стартът на състезанието ще бъде поставен от центъра на Златоград, а движението ще се извършва по посока параклис „Свети Атанас“. Бегачите ще трябва да преминат през река Балийска и след това, ще се включват в маршрута на екопътека „Света Неделя“. С достигането до махала "Габер" половината от трасето ще се озове зад гърбовете на участниците. На това място бегачите ще имат възможност да се насладят на невероятни изгледи. Предстоящите спускания и изкачвания до параклис „Света Екатерина“ също ще бъдат запомнящо се изживяване за участниците. От там до края на маршрута при финала ще останат още едва 5 километра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com