Тони Хоук: хиперактивният гений, който не слиза от скейтборда

6305
Тони Хоук: хиперактивният гений, който не слиза от скейтборда
Снимка: Loren Javier

“Няма да спра със скейтбординга, докато силите ми го позволяват”. Тези смели думи принадлежат на Тони Хоук - скейтборд легенда, който за спорта на колела е това, което Майкъл Джордан е за баскетбола.

Амбицията на Тони

Болезнено амбициозен, Хоук от малък жадува за успехи. Описван като “хиперактивен” младият Тони не може да бездейства дори и за миг. В допълнение майка му споделя, че синът и от ранна възраст е залагал високи изисквания за себе си и имал множество занимания.

Непоносимостта на Хоук към провала стига до там, че баща му е принуден физически да изкара сина си от горската урва, в която се скрил след като не получил място в училищния отбор по бейзбол.

И макар умерената амбиция да е положително качество, родителите му били толкова притеснени за него, че се обърнали към училищния психолог. Оценката на специалиста била, че Тони е “надарено” дете с коефициент на интелигентност от 144 точки. За справка, IQ над 135 пункта поставя тествания в 99-я персентил на човечеството.

Скейтбординг без просветление

Бърдмен, както е прякорът на Тони Хоук, е въведен в света на скейтбординга на 9 годишна възраст, когато се качва на скейта на по-големия си брат. Според уебсайта на Хоук първото му спускане с дъската не било нищо особено. “Нямаше прозрение, нямаше просветление - нямаше никакъв знак, че той ще стане най-известният скейтбордист на всички времена”.

Въпреки това Тони се увлича по спорта, може би поради своята неограничена амбиция и бързо напредва с овладяването на различни трикове. На 12 вече участва по състезания, а две години по-късно става професионален скейтбордист. На 16 е титулуван като най-добрият в света. Успехите за Тони Хоук в света на скейтинга са много, като те му носят освен слава и солидни доходи още докато е гимназист.

Ниско и високо

Следват обаче трудни години за Тони, както и за скейтбординга като цяло, чиято популярност замира около 90-те. Хоук е принуден да живее с няколко долара на ден, но докато много други негови “колеги” сменят попрището, Тони продължава със скейтинга.

Постоянството се отплаща - след години несигурност скейтинга отново набира слава, а Хоук подема и първите си бизнес начинания. Открива модна линия за скейтбордисти, а през 1999 започва и един от най-успешните му проекти - серията видео игри носещи името на скейтбордиста. До голяма степен те спомагат за световното популяризиране на скейтбординга, който вече е олимпийски спорт.

Същата година Хоук постига една от най-съкровените си мечти - става първият скейтър, който успява да направи на рампа две и половина завъртания във въздуха. Трикът е познат като 900.

1999 е и годината, в която Бърдмен се отказва от състезателната си кариера на скейтбордист за да се фокусира върху изнасянето на световни турнета. Това обаче съвсем не е последната година, в която светът ще чуе името “Тони Хоук”.

Другият Тони Хоук

Освен топ-скейтбордист Хоук е и успешен бизнесмен. Наскоро излезе най-новата му игра насочена към смартфон гейминга. Едно от последните интересни начинания на Хоук пък бе участието му в Poker Stars Player’s Championship - един от най-силните покер турнири на живо организиран от PokerStars.

Сред другите занимания на Тони са няколко модни линии като последната бе открита в Париж през миналия месец. Също така Хоук се занимава и благотворителност. Фондация “Тони Хоук” набира средства, с които строи скейт паркове в бедни райони. Целта на проекта е да държи подрастващите далеч от улицата и да им даде безопасна среда, в която да развиват страстта си към скейтинга.

И макар славата на Тони никога да не е залязвала, тази година името му редовно намира място в пресата.

Наскоро се разбра, че Хоук ще продуцира Бродуейски мюзикъл на скейтинг тематика. Също така той бе гост-лектор на щатския университет “Стивън Ф. Аустин”. В началото на февруари Хоук бе поканен и да изнесе реч по време на Международния панаир за спортни стоки, който се проведе в Мюнхен. По време на панаира Бърдмен сподели, че дигитализацията ще спомогне за развитието на спортовете до нови нива.

Израсналите през 90-те помнят Тони Хоук най-вече заради видео игрите и турнирите с негово участие. И все още той е познат най-вече със своите скейт изяви. Но зад името на Хоук стоят също така амбиция, упоритост и интелект. Именно заради тях Тони успява да устои на тежките времена, през които минава скейт културата в края на миналия век. И няма как да е иначе, тъй като Хоук споделя, че за него скейтинга е “изкуство, спорт и начин на живот”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

"Пас към миналото": Полет към една мечта

Прекрасно! Европейска титла по бокс за България при младежите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт