Весела Лечева: Комунистическият режим ме лиши от олимпийската ми мечта

4629
Весела Лечева: Комунистическият режим ме лиши от олимпийската ми мечта
Снимка: БГНЕС

Бившият спортен министър Весела Лечева, която е двукратна сребърна олимпийска медалистка в спортната стрелба, припомни как комунистическият режим ѝ е отнел олимпийската мечта да се бори за злато на Игрите в Лос Анджелис през 1984 година. Тогава държавите от Източния блок бойкотират Игрите по политически причини, както четири години по-рано Западът бойкотира Игрите в Москва.

Как политиката отне олимпийската мечта на Весела Лечева

Лечева, която отскоро е член на Комисията по „Обществени въпроси и корпоративни комуникации“ на МОК, изрази позиция пред новите си колеги, че олимпийското движение трябва да обединява, а не да разделя. Нейното послание идва в контекста на войната в Украйна и призивите за недопускане на руски спортисти на Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

България и държавите от Източния блок бойкотират Игрите в Лос Анджелис

Лечева се върна в годините назад, за да даде пример със себе си - и това как тя се е почувствала като спортист, когато заради политически причини не е имала правото да участва на Игрите в Лос Анджелис, където е имала реални шансове за олимпийска титла. На следващите две олимпиади - в Сеул и в Барселона, Лечева взима два сребърни медала, но така и не се добира до олимпийското злато.

Весела Лечева

"В периода 1983-1984 бях в много добра форма и имах всички шансове да спечеля титла от Лос Анджелис 1984. По политически причини, комунистическите лидери на държавите от тогавашния Източен блок, решиха да бойкотират Игрите. Това ме лиши от моята олимпийска мечта. Бях гневна, защото четири години от моя труд бяха зачеркнати", разказа Лечева на заседание на комисията на МОК.

Последвалите сребърни медали в Сеул и Барселона

"След това бяха необходими много усилия, за да се върна отново мотивирана на стрелбището и да спечеля медали от следващите Олимпийски игри в Сеул и Барселона. Но никога няма да забравя как аз и останалите спортисти се чувствахме през 1984 година. Призивът ми е – дано никога с наше решение не допуснем спортист да бъде в същото положение, както бяхме всички тогава", добави още тя.

Олимпийското движение трябва да обединява, а не да разделя

"Смисълът на олимпийското движение е да обединява, а не да разделя. Тези наши изконни ценности трябва да бъдат в основата на нашата позиция, която да отстояваме въпреки политическия натиск. Ние не можем да страним от политическите процеси, но не бива да участваме в тях. Задачата ни е да мислим основно за спортистите и да правим възможното, за да могат те да се изявят на най-големия спортен форум в света. Казвам го много убедено, защото лично съм го преживяла", каза Весела Лечева.

Преди дни Весела Лечева говори и в интервю пред Actualno.com (ВИДЕО) за протестите срещу БФС, сагата с "Арена Бургас", стадион "Българска армия" и Националния стадион "Васил Левски" и за бъдещето пред спортната ни стрелба, както и възможността България да приеме зимни олимпийски игри (подробности можете да видите в линка).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com