Златната 2021 година и спортът, който ни разплаква

6744
Златната 2021 година и спортът, който ни разплаква
Снимка: Getty Images

В поредицата с обзорни материали на Actualno.com продължава да ви представя различните гледни точки към отминаващата си година. Отвъд политическите и здравните проблеми, един светъл лъч на надежда винаги грее някъде там. Това е светлината, с която ни озари спортната 2021-в година.

Сълзи, гордост, мечти. Три пъти "Мила Родино" пред целия свят. Силата на човешкото в нас и спортът, който обединява. Година като никоя друга с победи, загуби, спомени и моменти като никога досега.

Така накратко можем да опишем спортната 2021 година. Ако тя бе картина, върху която трябва да изобразим всички моменти, то може би бихме могли просто да нарисуваме Млечния път - толкова са много значимите събития, които светят силно и оставят траен отпечатък в съзнанията ни.

Токио 2020: Злато, злато, злато

Говорейки за значимост и силни моменти, няма по-подобаващо начало на обзора на спортната година от Олимпиадата в Токио 2020. Безпрецедентният за България успех от близо 21 години насам донесе на страната ни 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала, което ни нареди в топ 30 на страните-участнички. А героите, които развяха гордо трибагреника ни в японската столица, не спират да печелят награди след награди и до ден днешен.

Първа в Токио името си записа Антоанета Костадинова, която донесе сребърен медал за България в дисциплината 10 метра въздушен пистолет. 21-годишната Ивет Горанова пък донесе първо олимпийско злато на Бълария от 2008 година, когато за последно Румяна Нейкова стъпи на най-високото стъпало на Игрите в Пекин. Каратистката ни отиде в родината на каратето - Япония и разби конкуренцията по категоричен начин. Едва няколко дни по-късно боксьорката ни Стойка Кръстева стана втората златна българска медалистка след категорична победа. В борбата също имахме поводи за гордост, благодарение на бронзовия медал на Тайбе Юсеин в категория до 65 килограма и още едно бронзово отличие на Евелина Николова до 57 килограма. Черешката на тортата поставиха златните ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика. Отборът ни в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова детронира дългогодишният носител на титли Русия и така нашите момичета заслужено завършиха своя спортен път.

Освен медалистите ни, редица други наши спортисти постигнаха значими успехи. 18-годишният Йосиф Миладинов постави рекорд за най-предно класиране в мъжкото плуване на олимпийски игри в историята на България, а легендарната ни стрелкиня Мария Гроздева участва на своята рекордна седма олимпиада.

Отново през лятото се проведе и другият голям форум от серията олимпийски игри, а именно - Параолимпиадата. На нея България бе представена от четирима спортисти, които представиха страната ни повече от достойно. Ружди Ружди спечели сребърен медал в тласкането на гюле, а същото направи и Християн Стоянов в дисциплината 1500 метра бягане.

В по-общ план можем да отчетем участието на първата транссексуална олимпийка, както и дебюта на редица спортове, сред които скейтбордингът. Там 13-годишно японче стана първият златен медалист. Историята пък на беларуската лекоатлетка, която опита да избяга от родината си, също трогна хиляди по света.

Евро 2020: Forza Italia

През изминалото лято Европа беше футбол, футбол и пак футбол! С година закъснение, но с не по-малко блясък Евро 2020 отново събра на едно място легендарни футболисти и милиони фенове, а по случай 60-ия юбилей на турнира мачовете се изиграха в 11 различни европейски града. След драматични обрати и заплетени срещи титлата заслужено отиде в Италия, като така Франция отстъпи от шампионското място.

На футболният терен и извън него емоциите бликаха, но една ситуация от първенството ще се помни дълго - случаят с датския футболист Кристиан Ериксен. След като получи сърдечен арест по време на домакинството на Дания срещу Финландия и припадна насред терена, сякаш милионите сърца по трибуните и пред екраните започнаха да туптят в един и същ ускорен ритъм. Безпрецедентната реакция на цялата световна общественост показа обединение в невиждани досега за футбола мащаби. А сред героите, които спасиха живота на Ериксен, бе и един българин - припомнете си неговата история.

Футболна България: Пускай Преслава!

Сами се досещате, че и на това европейско и световно първенство не успяхме да се класираме, а футболът ни да удари нови антирекорди. Подобно на статуквото в политиката, така и статуквото по върховете на БФС отказа да пусне кокала след безброй атаки, извънреден конгрес и предостатъчни доказателства за натиск върху клубовете, непрозрачно изхарчени средства и куп други. Младите лица опитаха законово да свалят старите, но засега не успяват. За всички обаче е ясно, че триото Димитър Бербатов - Стилиян Петров - Мартин Петров даде солидна заявка за промяна в българския футбол, която рано или късно ще се случи, а надеждите се увеличават и с наличието на новата политическа власт в страната.

На този фон клубният ни футбол така и не помръдна кой знае колко, а дори и да го е направил - не ясно дали напред или назад. Шампионът Лудогорец започна добре, стигна до плейофите на ШЛ, но едва за няколко месеца се срина до последното място в групите си в Лига Европа, оставайки без нито една победа. Моментната форма на "орлите" в шампионата също вървеше все така стабилно надолу. На този фон ЦСКА-София дебютира в новия турнир на УЕФА - Лига на конференциите, но и те не успяха да спечелят нито един от шестте си мача, завършвайки на последно място в групата си. На местна почва "червените" участват солидно в конкуренцията за челните места, а през пролетта завоюваха и Купата на България.

На тотално противоположния полюс бе отборът на Левски. И през тази година "сините" продължават да изпитват сериозни финансови проблеми, заради които пък фенската подкрепа придобива все по-безпрецедентни мащаби за родината ни. Голямото медийно внимание върху клуба и желанието за по-бързо спасение на вековния тим доведе на българска земя никому известния английски бизнесмен Джоузеф Диксън, който дойде със заявката да налее десетки милиони в клуба. След кратка, но изключително опасна игра на размяна на писма и задочни реплики през интервюта, собственикът на Левски Наско Сираков прекрати отношенията си с Диксън. Не след дълго обаче на негово място се появи мащабна компания за спортни залози, която стана основният спонсор на тима. Вече подсигурен финансово и дългосрочно, хоризонтът пред Левски се отвори по-широко и това позволи на една синя мечта отново да стане реалност - Станимир Стоилов се завърна на треньорската скамейка.

Футболният свят: пари, трансфери, илюзии

Повече многомилионни трансфери, повече затворени стадиони, повече пари за телевизионни права и турнири. Всичко бе по много във футболния свят и през тази година. За момент се създаде и прецедент, при който бяхме на косъм от учредяването на алтернативна Шампионска лига с наименованието Суперлига, която трябваше да включва 12 от топ отборите в Европа. За едва месец обаче широката общественост, феновете и най-вече УЕФА реагираха силно и отказаха клубовете, но за част от тях последваха и солидни наказания.

Титлите на УЕФА и тази година имаха своите нови притежатели. Най-желаната титла - тази на Шампионска лига, отиде при Челси. Сините от "Стамфорд Бридж" надиграха Манчестър Сити на финала, а няколко седмици по-късно надви и Виляреал за друга титла - Суперкупата на Европа. Именно испанците пък станаха тазгодишните носители на третият турнир на УЕФА - Лига Европа.

На сцената се отличиха и редица индивидуални звезди - Лионел Меси спечели своята рекордна седма "Златна топка", докато футболистът на Челси Жоржиньо стана единственият в Европа с три спечелени титли - Шампионска лига, Суперкупата на Европа и Евро 2020 (с цветовете на италианската фланелка).

Тенис, бокс, Формула 1 - успехи и загуби

На тенис кортовете най-добрият ни български тенисист  Григор Димитров успя да запази мястото си в топ 30 на световната ранглиста, а преди дни ATP го класира на трето място в една интересна класация. По какъв показател Гришо е напред в класирането, вижте тук.

Междувременно боксьор №1 на България Кубрат Пулев зарадва всички ни с първа победа в чисто нов формат на мачове в триъгълен сет. Пулев убедително срази съперника си Франк Мир с нокаут още в първия рунд.

В бързите спортове и по-конкретно Формула 1 титлата след края на сезона отиде при Макс Верстапен от Ред Бул, който надви в оспорваната битка с Люис Хамилтън от Мерцедес. По този начин именно Хамилтън не успя да надмине и рекорда на Михаел Шумахер за 7 титли във Формула 1 - засега.

Загубите

През отминаващата си година българският алпинист Атанас Скатов остана завинаги под връх К2, след неуспешен опит за атака на вторият по височина осемхилядник в света. За него това бе 21-а експедиция в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на роденият в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха - К2, Шиша Пангма, където завинаги остана друг голям наш алпинист - Боян Петров, Броуд Пик и Нанга Парбат. Скатов вече покори Седемте върха (Seven Summits) - най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, вторият най-висок връх в света.

 

В Европа пък футболните фенове скърбяха за загубата на легендата на германския футбол и Байерн Мюнхен Герд Мюлер. Той почина на 75-годишна възраст през изминалото лято. Бомбардировача на нацията е рекордьор по голове в Бундеслигата с общо 365. Той има и 68 гола в 62 мача за националния отбор на Германия.

Равносметката

Спортният свят през 2021 преживя много - пандемичните ограничения промениха изначално представата ни за света и живота, а с това и начина, по който изглеждаха спортните събития досега. Именно поради това пък преживяхме едно шеметно лято с европейско първенство по футбол и олимпиада едно след друго, което ни донесе невиждани скоро вълнения и необходимият импулс, който отново да ни даде вяра и надежда. Защото спортът прави именно това - вдъхновява, образова, създава личности!

Автор: Ивайло Илиев.

Използвани са снимки на Getty Images, БГНЕС и Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт