България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет

442
България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет
Снимка: Българска музикална асоциация

От 5 до 7 юни в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София ще се проведе дванадесетото издание на Европейския музикален форум. Това е ежегодно събитие на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC) и тази година за първи път стъпва на територията на Балканите, благодарение на предприетата инициатива от Българска музикална асоциация. Форумът се провежда под патронажа на кмета на София Васил Терзиев и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Тазгодишното издание е на тема "Справедливост в музиката" и ще включва панели, срещи и дискусии за това как да направим музикалния сектор справедлив за всички участници в него независимо от пол, възраст, неравнопоставеност, сексуална ориентация, раса, класа, етническа принадлежност, религия или друг статус, както е посочено в 10-ата цел на ООН за устойчиво развитие – "Намаляване на неравенството в и между държавите". Очаква се тази година в него да се включат около 200 делегати от цяла Европа.

Европейският музикален форум си поставя за цел да осигури платформа за дебат и обмен на добри практики относно теми като равния достъп до пазар и участие, справяне с географската дискриминация, подобряване на музикалното образование, ориентация в дигиталната трансформация и други предизвикателства пред създаването на справедливо и разнообразно музикално бъдеще.

Още: Кольо Гилъна пред Actualno: В днешния свят няма място за бунтарството, което имахме ние

Иранско-канадската певица, композитор и мултиинструменталист Golnar Shahyar ще открие събитието с встъпителна реч, посветена на равенството в музиката. Тя е един от най-успешните изпълнители на съвременната европейска сцена. Призната е също като композитор и продуцент на авторската си музика, а освен това е и сътрудник в танцови, театрални и оперни проекти. През 2008 г. се установява във Виена и започва да изучава глас и китара в Университета за музика и сценични изкуства. Дебютният ѝ албум "Tear Drop", издаден през ноември 2022 г., е номиниран за немската награда Jazzpreis за най-добър международен дебютен албум на годината.

Всяка година Европейският музикален съвет организира Европейски музикален форум (European Forum on Music), който събира над 150 професионалисти от Европа - представители на водещи европейски и национални музикални съвети, мрежи, европейски асоциации, които в рамките на три дни имат възможност да представят добри практики, вълнуващи музикални проекти, да обсъдят и начертаят посоките на необходимите политики, спрямо належащи проблеми и тенденции в бранша и да се срещнат със своите колеги, които споделят една и съща цел - устойчивото развитие на музикалния сектор.

Събитието е ориентирано към професионални музиканти, ръководители на културни организации и институции, културни мениджъри, представители на национални, европейски и международни организации, политици, представители на местни и национални власти с ресор култура и други заинтересовани от музикалната екосистема и политиките за развитие на културните индустрии участници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Иво Димчев и Алексис Карлие се включват във Франкофоли 2024

Емели Санде проговори на български език: С нетърпение очаквам да се видим в София (ВИДЕО)

"Обратен ефект" се присъединява към концерта на Dubioza Kolektiv в Созопол

За втора поредна година Молец са големите победители на наградите на БГ Радио

Open Buzludzha Festival 2024: 3 сцени, 3 дни, 3 нощи и 3D мапинг шоу (ВИДЕО)

Rammstein разтресоха Белград с два брутални концерта (ВИДЕО)

Почина прочут композитор на Disney

Криско обяви грандиозен концерт и заяви: Родители, внимание!

Пътища и посоки - Клавирен рецитал на Венета Нейнска част от Софийски музикални седмици

Огромни опашки на Калотина: Заради концертите на Rammstein в Белград (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com