Да пробуждаш с песен - маестро Донка Копринкова и хор “Славянско единство”

9607
Да пробуждаш с песен - маестро Донка Копринкова и хор “Славянско единство”
Снимка: Красимир Маринов

Вече 50 години заедно маестро Донка Копринкова и хор “Славянско единство” благославят, вдъхновяват и насърчават със своето песенно и музикално творчество.

Настоящата 2018 година е юбилейна за тях, тъй като се навършват 50 години, в които маестро Донка Копринкова е главен художествен ръководител и диригент на хор „Славянско единство“ при Читалище “Напредък-1869” в град Горна Оряховица.

Дипломант на Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, випуск 1965-та, Донка Копринкова учи дирижиране при професор Димитър Русков и специализира при професор Васил Арнаудов, който я формира като диригент. От професор Арнаудов тя научава, че „изкуството е поредица от върхове – след този, който ти се струва най-висок, идва следващият, още по-висок. И така до безкрай“ и „който изпее със сърцето си „Аве, Мария”, не може да извади нож“. Успехите на хора на национални и европейски сцени са свидетелство за таланта, трудолюбието и големия ѝ творчески потенциал, които превръщат името ѝ в един от символите на българското хорово изкуство. През 2009 г. Донка Копринкова е удостоена със званието почетен гражданин на Горна Оряховица, а през 2010 г. е отличена за Будител на годината. През 2012 г. е наградена с диплом за най-добър диригент на международния хоров фестивал и конкурс в Анталия, Турция. За 50 години творческа дейност и 70 годишния ѝ юбилей е наградена със „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Снимка: Маестро Донка Копринкова, диригент на хор „Славянско единство“

От 1965 г. пътят й завинаги се свърза с хор „Славянско единство”, откогато започва новата и най-новата история на формацията. Безупречният ѝ професионализъм, широката ѝ музикална култура, отдадеността ѝ към хоровото дело продължават школата на учителите ѝ проф. Димитър Русков и проф. Васил Арнаудов и през годините утвърждават името на хора като будител в национален и международен мащаб.

Успехите на хора, родени от таланта и трудолюбието на всички певци и ръководители, подкрепени от община и спонсори, са показателите за големия творчески потенциал и реализираните възможности, получили признание по много сцени у нас и в Европа. Заслужена почит към тях от благодарните следовници.

Снимка: Хор „Славянско единство“

Съставът е лауреат на всички национални фестивали, носител на 18 международни отличия и орден „Кирил и Методий” – ІІ степен. Етапни моменти се явяват призовите места от конкурсите в Ланголен – Великобритания, Монтрьо – Швейцария, Фивицано – Италия, Превеза – Гърция, Тонен – Холандия и др. Творческата и приятелска връзка на хора със състави от Еннепетал – Германия става причина градът да бъде обект на дарителство и помощи в размер на 1 000 000 лв.

Репертоарът на хор „Славянско единство” включва стотици заглавия, представящи различни стилове, епохи и културни традиции – от източноправославна и католическа духовна музика до госпъл, спиричуъли и фолклорни обработки с различна национална специфика. Хорът е изпълнявал с оркестрите на Добрич, Разград, Велико Търново, Еннепетал и по-крупни произведения като: Антонио Вивалди – Меса „Глория”, Франц Шуберт – Меса сол мажор, Камий Сен-Санс – „Коледна оратория”. В последните години хорът насочва интереса си и към популярната песенна култура, евъргрийни и др. в съвременни аранжименти.

В художественото ръководство на състава се включва и името на младия и талантлив Антон Благоев – корепетитор, акомпанятор и аранжор на множество заглавия от репертоара на хора.

През школата на „Славянско единство” в годините преминават 17 деца, които завършват висше музикално образование и професионално се занимават с пеене или педагогическа дейност. Сред тях се открояват имената на Росен Кръстев – солист на операта в Брауншвайг – Германия, Илия Илиев – бас, Мариан Костадинов – баритон, Димитър Копринков – бас-баритон, Петя Копринкова – мецосопран, Николай Дремов – диригент, Мая Йорданова – сопран и др.

Хор “Славянско единство” прави записи в Радио София, Кьолн, Би Би Си, Белград, Шабле – Монтрьо, TV ORF 2. Има издадени два компактдиска, продуцирани през 2000 и 2008 г.

Най-добрите свидетелства за мисията, изпълнявана от хор “Славянско единство” с главен художествен ръководител маестро Донка Копринкова са отзивите от професионалиисти, общественици, граждани и медии:

„…Внушителният хор „Славянско единство” от град Горна Оряховица, България, е дирижиран от Донка Копринкова – диригент с магическо излъчване. С широк и благороден жест тя извлича от своите 60 певци великолепна звукова сплав. Творби от български композитори със сложни хармония и метроритъм бяха изпълнени брилянтно.”

Ла прес (Ривиер) Шабле – Монтрьо 1999 г.

Жан Косé

„Пътят на хора – това е историята на хоровото дело на Горна Оряховица. „Славянско единство” извоюва своето място между най-добрите български хорово-изпълнителски колективи и спечели уважението на приятелите на хоровата песен. Неговият ръководител – Донка Копринкова се нарежда между най-талантливите диригенти в страната.”

проф. Васил Арнаудов

„Изпълненията на хор „Славянско единство” бяха освободени от напрежение, а звучността – наситена с лирично чувство. Умело и с лекота се преодоляха ритмическите проблеми. За нас беше вълнуващо възприемането на българските хористи.”

Рой Бохана

„Диригент и хористи трябва да бъдат поздравени за избора на музикалните творби. Добре балансиран звук и правилно чувство за стил. Хорът звучи превъзходно и ние наистина се наслаждавахме.”

Дженет Прайс

„Естественост, живост и голяма динамична амплитуда в изпълненията. Вярност в тълкуването на музиката. Това беше една демонстрация на вокални умения.”

Хю Уилямс

„Донка Копринкова – фина и грациозна, изпълнена с интерпретаторски чар, чрез хор, оркестър и солисти възроди прекрасното произведение на А. Вивалди – „Глория”.”

„Франкфуртер Рундшау”

 „Хорът се отличава със забележителните си способности и абсолютната си хорова дисциплина.”

„Франкфуртер Алгемайне”

„Няма съмнение, че високото певческо изкуство е основният аргумент в концертната дейност на хор „Славянско единство”. Щастлив съм от съвместния ни творчески контакт на голямата европейска хорова сцена. Суперлативи за диригентския талант на Донка Копринкова и комплименти за изпълнителите от всички формации на хора.”

проф. д-р на изк. Филип Павлов – композитор и пианист, Германия – 1992 г.

„Великолепно! Незабравимо! Едва ли има по-добро представяне на България тук, в Кламар, преди Коледа! Желая Ви нови творчески успехи и до нови срещи!”

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, Париж, 17 декември 2005 г.

Хоровото изкуство на маестро Копринкова и хор „Славянско единство“ е пробуждащо, изпълнено с енергия, завладяващо и чувствително.  То е апел да правим добро и да намерим сили в себе си, оповавайки се на нещата, които обичаме, да продължим напред. Песните им достигат до младите хора и предават своите послания на българите у нас и по света. Активен участник в културно-просветния живот на Горна Оряховица, хор „Славянско единство“ с диригент Донка Копринкова прославят България и поддържат нашите традиции живи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново