Единственият кларинетен квартет в България с концерт в НДК

5838
Единственият кларинетен квартет в България с концерт в НДК

Единственият кларинетен квартет в България акостира на 13 май (сряда) от 19:00 ч. в зала 9 на Националния дворец на културата (НДК) с оригинална програма, която ще очарова ценителите на класическата музика.

Репертоарът, който са подготвили музикантите, е изцяло съобразен с последните европейски тенденции и нарастващ интерес към интерпретации за духови инструменти. Нещо, което прави този концерт толкова интригуващ за меломаните.

Васко Василев и Кейто Сайто с концерт в София Лайв Клуб на 15 юли

С изненадващ концерт се завръща в разгара на лятото се завръща Васко Василев. По негова покана пристига и японският пианист Кейто Сайто...

Концертът е част от 20-ят "САЛОН НА ИЗКУСТВАТА", а това, което ще чуят присъстващите в залата са произведения на Брамс, Пуленк и Хиндемит в изпълнение на Мартин Илиев, Мартин Савелиев, Иван Савов и Огняна Григорова Соколова - Филипова, пиано и специалното участие на проф. Сава Димитров.

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Проф. д-р Сава Д. Димитров, кларинет

Проф. д-р Сава Димитров завършва Музикалната академия в София и специализира в Париж. Преподава кларинет и методика на преподаване по дървени духови инструменти в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и в НМУ "Любомир Пипков". Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието. В началото на кариерата си е бил солист на различни оркестри с диригенти проф. Влади Симеонов, Георги Димитров, Пламен Джуров, Емил Янев. Свирил е в Европейския симфоничен оркестър и в различни оперни формации. Във всички състави проф. д-р Сава Димитров се изявява като първи кларинетист. Създава кларинетен квартет, който изнася концерти в България и Германия. Проф. д-р Сава Димитров е солист на Софийската филхармония, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на оркестър "Симфониета" и др. Представя се със самостоятелни рецитали в София и страната, в Австрия, Словакия и др. Има записи като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът мy включва произведения от всички епохи и стилове. Автор е на книгите "Българската кларинетна школа" (2007) и "Пътят на кларинетиста" (2011). Издал е сборницис избрани етюди за кларинет.

Иван Савов, кларинет

Изявени студенти свирят в "Европейски музикален фестивал"

Талантливи български студенти, занимаващи се с класическа музика ще имат възможност да се изявят в Европейския музикален фестивал тази ...

През 2009 г. завършва НМУ "Любомир Пипков", в класа по кларинет на проф. Сава Димитров и бакалавърска степен в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по кларинет на проф. Петко Радев. Иван Савов работи в Държавна опера - Стара Загора, а в момента - в "Симфониета" София. Бил е солист на различни оркестри. Завършва майсторски клас при проф. Петко Радев. Лауреат е на национални и международни конкурси сред които ''Македниум М'' , EROPAfest в Букурещ, ХIV Национален конкурс "Светослав Обетенов" (отличен с първа награда) и др. През 2014 г. Иван Савов участва в майсторски клас по камерна музика ISA Виена с духов квинтет Wind Art. Със същия състав печели първа награда на IV Международен конкурс за австрийска инструментална камерна музика.

Мартин Илиев, кларинет

Възпитаник на проф. Петко Радев, проф. Сава Димитров и проф. Димитър Димитров, Мартин Илиев завършва майсторски класове при проф. Петко Радев и Луиджи Магистрели (Италия). Реализирал е записи за БНР и Радио Франс Интернасионал. Носител е на награди от национални и международни конкурси, сред които: първа награда от Международен конкурс "Млади виртуози", София (2009); трета награда от Международен конкурс "Охридски Бисери", Охрид, Македония (2009); първа награда от Национален конкурс за млади певци и инструменталисти "Светослав Обретенов", Провадия (2010); първа награда от конкурс за немска и австрийска музика MAGIC, както и специалната награда "Моцарт", Бургас (2011) и др. От 2013 г. Мартин Илиев е кларинетист-оркестрант в състава на "Симфониета" София.

Мартин Савелиев, кларинет

Изучава кларинет в класа на проф. Сава Димитров в НМУ "Любомир Пипков" София, а от 2009 г. като студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Димитър Димитров и проф. Сава Димитров. От 2014 г. продължава образованието си в НМА "Проф. Панчо Владигеров" със степен "магистър" при проф. Петко Радев. Мартин Савелиев има награди от национални, международни конкурси и Министерство на културата, както в сферата на соловото музициране, така и в камерната музика. Бил е солист на Академичния оркестър към НМА, както и на Софийска филхармония. Свири с "Младежка филхармония" София в периода 2007-2009 г. Записва със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Завършва майсторски клас ISA във Виена.

Финалисти на Евровизия 2015 ще подгряват OneRepublic в София

Броени дни след финала на 60-тото издание на Евровизия, който ще се състои на 23 май, ще видим представителите на Австрия, поп рок банд...

Огняна Соколова, пиано

Огняна Соколова е възпитаник на НМУ "Л.Пипков" и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класовете по пиано на Красимир Карадимчев и Йовчо Крушев. Веднага след завършването на магистратура и майсторски клас започва работа в катедра "Дървени духови инструменти", а малко по-късно и в "Клавирна катедра" на Музикалната академия. Изнася солови рецитали и програми със симфоничен оркестър. С респекта й към камерното музициране са свързани многобройни концерти с изтъкнати наши и чужди певци и инструменталисти (Бразилия, Италия, Германия, Босна, Хърватска и др.) Реализирала е многократно записи в БНР и БНТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com