Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs идват на BURGAS SUMMER LIVE

5361
Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs идват на BURGAS SUMMER LIVE
Снимка: Fest Team

Две от актуалните световни инди рок банди Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs идват за своите първи концерти в България на 11 август в Бургас. Концертът е част от поредицата на Fest Team BURGAS SUMMER LIVE, която ще се провежда на пристанището в морския град в партньорство с Културно-масова дейност и с подкрепата на Община Бургас и за поредна година ще го превърне в горещото място за среща на българската публика със световни артисти. Hayes&Y също се присъединяват към фестивала.

Поредицата BURGAS SUMMER LIVE започва на 11 август с обявените групи, но пълната палитра от музикални събития в морския град предстои да се разгърне. Концертът е с лимитиран капацитет, а билетите за членовете на Fest Club влизат в ексклузивна продажба днес, 23 март в TicketStation.

Шотландската инди рок група Franz Ferdinand е създадена в Глазгоу през 2002 г. В групата са Alex Kapranos (вокали и китара), Bob Hardy (бас, беквокал), Julian Corrie (китара, беквокали), Dino Bardot (китара, беквокали) и Audrey Tait (барабани). Franz Ferdinand стават популярни в средата на 2000-те години с парчета като "Take Me Out", "The Dark of the Matinée" и "Do You Want To". Постпънк възраждане в музиката и в стила, енергичен денс рок и влияния от групи като Talking Heads, Gang of Four и The Velvet Underground, бързо ги превръщат в световно явление.

Franz Ferdinand издават няколко високо оценени от критиката албума, сред които самостоятелният им дебютен "Franz Ferdinand" (2004 г.), "You Could Have It So Much Better" (2005 г.), "Tonight: Franz Ferdinand" (2009 г.) и "Always Ascending" (2018 г.). Групата е известна с енергичните си изпълнения на живо и запомнящите се, танцувални мелодии.

С награди Brit Award, Mercury и с няколко номинации за Грами, хедлайнъри на фестивали като Reading&Leeds, Rock En Seine, Primavera и All Points East, Franz Ferdinand знаят какво е да бъдеш засмукан от шеметния водовъртеж на славата. Турнето им от миналата година с името на последния албум на Franz Ferdinand - "Hits To The Head", колекция от 20-те най-големи хита, изградили и утвърдили световната кариера на шотландците, включваше над 30 дати в Европа и Великобритания, а през август ще акостира и в Бургас.

Втората банда, която се качва на сцената на порта в Бургас, е отново актуално име от световната сцена. Това са активно концертиращите Nothing But Thieves, които току-що представиха и супер силен нов сингъл. "Welcome to the DCC"  е експериментален фънк едж с влияния от 80-те и отбелязва вълнуващото завръщане на Nothing But Thieves и нова ера в тяхната музикална история.

Групата се сформира през 2012 г. в Есекс, Англия и оттогава печели фенове с изкусен инди рок с поп чувствителност. Nothing But Thieves са Conor Mason (вокали, китара), Joe Langridge-Brown (китара), Dominic Craik (китара, кийборд), Philip Blake (бас) и James Price (барабани).

Българската следа на BURGAS SUMMER LIVE са Hayes&Y. Благодарение на години отдаденост на музиката, те се превръщат в една от най-успешните инди поп-рок групи на родната сцена. Първоначалният състав на групата - Благо, Иво и Радо, са приятели още от гимназиалните си години в София. През 2015 г. са съпорт на Kasabian, а на следващата година се местят във Великобритания, където срещат настоящия си барабанист – финландеца Dennis Hallback.

Музиката на Hayes&Y е звучала по BBC 6 Music, BBC Manchester, KEXP, ESNS. Припомняме, че през август миналата година финландско-българската банда стана част от Summer Well Festival в Румъния, споделяйки сцената с Arctic Monkeys, Jungle и Nothing But Thieves. По-късно през 2022г. Hayes&Y издаде и дебютния си албум Press. Go. Move. Slow.

Билетите за BURGAS SUMMER LIVE влизат в продажба от днес, 23 март, ексклузивно само за членове на Fest Club на цени от 88 до 200 лв. А в понеделник, 27 март, е стартът на масовата продажба за всички с цени на билетите от 99 до 240 лв. в мрежата на Ticketstation.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Сопраното Фатма Саид изправи публиката на крака по време на първия си концерт в България

Рок симфония "Simply the Best" с песните на Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" обявиха лятно турне

Група ALI обяви два нови концерта - в Пловдив и София

Легендарният китарист Ингви Малмстийн ще свири в Пловдив през юни

Piranha и Goliath се присъединяват към концерта на Brujeria в "Маймунарника"

Емели Санде с първи концерт в България

Дивата на Скандинавия - Елза Драйзиг, с първи концерт в София

Един от най-великите съвременни пианисти - Сергей Бабаян, с концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

Шведските легенди ABBA ще получат Рицарски орден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com