Инициативата "Концерти за бебоци" на Софийската опера навърши 10 години

808
Инициативата "Концерти за бебоци" на Софийската опера навърши 10 години
Снимка: Софийска опера

През 2024 година Софийска опера отбелязва десет години от стартирането на Концерти за бебоци. По идея на академик Пламен Карталов на 18.01.2014 година е първият спектакъл. 

Инициативата е в сътрудничество с фондация "Искам бебе" и е адресирана към най-малките зрители, заедно с техните родители, баби, дядовци, бъдещи майки, по-големите каки и батковци. В тези Концерти участват най-младите артисти на театъра. В момента това са Анна Вутова, Калин Душков, Георги Джанов, Рада Тотева, Александра Носикова, Цветиана Костова, Елена Кожушкова, Мария Носикова.

В годините част от програмата се утвърждава със своите хитови песни – "Добре дошли" и "Музикант" на Мария Момирова, "Чудо ряпа" на Добри Христов, "Хей, ръчички", "Пеят, скачат палците", и др.

Още: Софийската опера представя първата премиера за 2024 г.

Програмата е структурирана така, че да присъстват мелодии, близки до детския свят, съчетани с песни, класически арии и дуети, ансамбли от класическия репертоар: Ф. Шуберт, Р. Шуман, Ф. Менделсон, Дж. Росини, Й. Брамс, В. А. Моцарт, Ал. Владигеров, Г. Костов, Ал. Райчев и др.; от класическите опери "Хензел и Гретел", "Вълшебната флейта". Музиката е поднесена с аранжименти за пиано, цигулка, флейта и кларинет, обой и ударни.

Така още от ранна възраст децата имат възможност да се потопят в света на класическата музика и да усетят нейното вълшебство.

Снимка: Софийска опера

Децата и любовта към музиката

Децата в "Концерти за бебоци" могат свободно да общуват със своите любими артисти, по-големите да играят и пеят заедно с тях на сцената. В годините нашите почитатели споделят:

"Ние сме от порасналите бебоци…"

"Това е второ поколение. Кака или батко отрасна при вас…"

"Няма търпение сутринта да дойдем в операта или парка…" 

Ето какво разказват още от Софийската опера: "Още първата година посрещнахме рождения ден на порасналия тригодишен Никола, и само той ли… Колко пораснали "бебоци" се вляха на Камерната сцена… Колко пъти се изпращаме с думите – "довиждане, лампички, довиждане, зала, довиждане, пиано, барабанче, мече, дрънкалки…".

Заедно с любимата ни публика преодоляхме трудните моменти на Ковид пандемията. За да продължим нашето общуване с нея, преместихме Концертите в Камерна зала. Бяхме първите, които отворихме врати за най-най-малките зрители, нетърпеливи и жадни за вълшебството на музиката и театъра.

За да има досег не само с музиката, но и с красотата и спокойствието на природата, да се чувстват комфортно нашите малки почитатели, от няколко сезона провеждаме Концертите и в парка на Военната академия.

Снимка: Софийска опера

И на финала на сезона колко пъти родителите изказват съжаление, че ще има цял месец и половина почивка… Но ние ги посрещаме пораснали и още по-заредени.

И така годините минават... Днес можем с радост да се поздравим с малкия юбилей – 10 години!

Идеята на академик Карталов да се отгледа публика от най-малка възраст е в действие. Тя се развива от режисьора Юлия Кръстева.

Музиката е вълшебна, необятен свят, в който се потапяш и не ти се иска да свършва. Иска ти се още, още, още… да няма край!

И когато видиш детските очички, концентрирани в случващото се пред тях, или чуеш детските възгласи на по-големите, си зареден не само за целия ден!

Светът е твой! Светъл, хармоничен и по-спокоен!"

Интервю: Те ще променят класическата музика в България: Виктор Костов и Кристиян Христов (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com