Иван Новак от LAIBACH: Европа се нуждае от истинска социална и културна революция

1126
Иван Новак от LAIBACH: Европа се нуждае от истинска социална и културна революция
Снимка: Румина Георгиева за Licata.bg

Култовата словенска авангардна банда LAIBACH изнесе свой концерт в България в неделя, 26 ноември в столичната зала "Пиротска 5". Събитието бе част от турнето за последното им EP "Love Is Still Alive", което излезе в началото на годината. Към турнето от LAIBACH добавят и проекта си "Alamut", който представлява историческа симфония, базирана на едноименната новела от словенския писател Владимир Бартол от 1938 г.

Нашите приятели от Licata.bg разговаряха с Иван Новак от LAIBACH за музиката, бъдещето на Европа и войните, които са неизменна част от съществуването на света. Вижте какво си казаха те с Новак преди концерта на групата в България.

----------------------------------------

Музиката ви винаги е била предизвикателство към светоусещането на публиката. Какво предизвикателство отправяте с "Love Is Still Alive"?

Любовта винаги е била предизвикателство за хората, особено любов по време на края на света, на края на човечеството. Историята, която разказваме с новото ни EP, е за точно този вид любов.

На фона на привидно фаст фууд мелодията с привкус на кънтри във водещия сингъл "Love is Still Alive I (Moon, Euphoria)", текстът мрачно заявява "We lost the Earth forever and the moon is no more there" ("Изгубихме Земята завинаги и луната вече не е там"). Мислите ли наистина, че изгубихме битката за Земята?

Да, така мислим. Но това не означава, че не трябва да опитваме дори още по-упорито да поправим ситуацията. Може би в крайна сметка има Бог.

Още: Броени дни до концерта на Хиподил, Контрол, Ревю и Нова генерация в "Арена София"

Фотограф: Румина Георгиева за Licata.bg

Малко преди да дойдете в България за пореден път, направихте кратко турне с проекта си "Alamut". Може ли да го наречем историческа симфония?

Да, и така може да се опише.

Провокиран ли е "Alamut" от нещо конкретно, за да се случи точно в този момент сега?

Историята в "Alamut" е валидна отново, защото разказва за въздигането на фашизма, упадъка на истината, медийните манипулации, цинизма на религията, колапса на етиката и господството на подвеждащата информация. Накратко, става дума за всичко, което се случва днес.

Песните ви и вашите публични изяви винаги са били категорични и политически обвързани. Преди 6 години пуснахте песента "Yisra’el". Каква е позицията ви за случващото се в момента в Израел и Газа. Днес, 6 години по-късно можете ли да вземете страна?

Ние не вземаме страна и съчувстваме на всички невинни и случайни жертви. Това, което се случва в Газа, е геноцид. Подкрепяме позициите на Израел и Палестина, които са полезни и за двете, а не само за едната страна.

Фотограф: Румина Георгиева за Licata.bg

Може ли да съществува светът ни без война? Навсякъде около България в момента се водят войни – Украйна и Русия, Израел и Хамас?

Да, точно в този момент има 32 конфликта в различни точки на света, вариращи от войни за наркотици, терористични бунтове до етнически конфликти и граждански войни. Да не говорим за икономическите войни и т.н. От създаването на първите организирани форми на управление преди около 5000 години, военни действия са се провеждали в повечето части на света. Оценките за общия брой на смъртните случаи, причинени от войната, варират значително. За периода от 3000 г. пр. н. е. до 1991 г. данните сочат от 145 милиона до 2 милиарда жертви. Твърди се, че приблизително 90-95% от всички съществували общества са участвали в единични войни, а много от тях са воювали постоянно. Следователно мирът изглежда е само кратък интервал между две войни.

Цялото интервю на Иваничка Кючукова в Licata.bg можете да прочетете ТУК.

А снимки от концертa на LAIBACH в София разгледайте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Тържествен рицарски концерт част от програмата на "Софийски музикални седмици"

July Jones и Цар Плъх специални гости на концерта на Palaye Royale (ВИДЕО)

Броени дни до концерта на световното мецосопрано Клементин Марген

Елена Башкирова: Някои хора се страхуват от Моцарт, но аз и той винаги сме били в добри отношения

Легендите Unleashed се завръщат за концерт в България

Tурнето на Тейлър Суифт ще донесе милиарди на икономиката на Острова

Група SEVI обяви GENESIS TOUR 2024

Новото предаване за алтернативна музика ZVUK вече е тук!

Мощни ръгбисти се изправят срещу Графа в новото му парче "Burnout" (ВИДЕО)

Amon Amarth са третият хедлайнер на Hills of Rock 2024!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика