Млади таланти сътвориха с музиката си културен мост на "София среща Люксембург"

11764
Млади таланти сътвориха с музиката си културен мост на "София среща Люксембург"
Снимка: БГНЕС

Млади таланти от България и Люксембург сътвориха с музиката си Международен културен мост „София среща Люксембург“, който се проведе в два дни в НДК в София. 

Проектът е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал и бе реализиран благодарение на българската пианистка от Люксембург Албена Петрович-Врачанска и композитора и преподавател в Музикалната академия в София проф. Борислава Танева. 

Библиотеката в Разград създава Фонд за подпомагане на талантливи деца

Инициативата за създаване на Общински обществен фонд за подпомагане на талантливи деца от Разград събра широка подкрепа от представител...

В първата вечер на културния мост на сцената излязоха шестима млади солисти от Люксембург и българският пианист от Русе Николай Димитров, предаде БГНЕС.

11-годишният Христос Яноплидис изпълни Концерт за пиано и оркестър, първа част от Беркович в оркестрация на Албена Врачанска, а връстникът му Вал Кравос изсвири втора и трета част на Концерт за пиано и оркестър №4 сол мажор от Моцарт. 15-годишният цигулар Гаврил Лекуит изпълни „Циганката“ от Равел, а 14-годишният Николай Димитров се представи с първа част на Концерт за пиано ре минор от Бах. Отново Бах, само че първа част на Концерт за пиано фа минор, представи 10-годишният Алберт Петр. Последните две изпълнителки в концерта бяха 15-годишната Надя Етингер, която изсвири втора и трета част на Концерт за цигулка и оркестър от Брух, и 13-годишната Зала Кравос с втора и трета част на Концерт за пиано от Равел. Всички солисти бяха в съпровод на забележителната младежка филхармония „Пионер“ под палката на маестро Любомир Денев-младши. 

Вторият концерт-матине бе под мотото "Деца композират за деца“ и в него прозвучаха творби както на млади музикални таланти, така и на вече утвърдени композитори. Всички произведения са отличени на уникалния по рода си конкурс за детска композиция, организиран от асоциация “Artistes en Herbe” и Международен форум по композиция - Люксембург. Конкурсът International Forum for Composition - Artistes en Herbe е създаден от българската композиторка Албена Петрович Врачанска, която живее от 20 години в Люксембург. Тя е президент на асоциацията, Кавалер на Ордена за заслуги на Великото херцогство Люксембург и носител на наградата "Култура 2007". 

Произведенията от конкурса за композитори бяха изпълнени от Татяна Зелианко, Мила Михова, Сава Вутов, София Боланаки, Марта Гайтанджиева, Вал Кравос, Катерин Динг, Александър Иванов, Ким Поляков, Филип Ставров, Теодора Атанасова и др. 

Psy се опитва да счупи интернет с нов клип (видео)

Южнокореецът Psy, който нашумя с хита Ganganm Style, опитва да надмине предишното ниво на кич с ново видео към песента си Daddy. И в то...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com