МУЗИКАУТОР: Авторските права да бъдат включени в бюджетите на общините за 2024 година

1072
МУЗИКАУТОР: Авторските права да бъдат включени в бюджетите на общините за 2024 година
Снимка: Музикаутор

Секторът на културните и творчески индустрии може да е един от генераторите на икономическото развитие, ако се създадат подходящите условия за това. През последните десетилетия културата в България е хронично недофинансирана, което създава все по-голямо напрежение сред професионалистите в сектора и по-лошо – води до ценностна криза в обществото.

В този смисъл сдружението на автори и композитори МУЗИКАУТОР изразява своята пълна подкрепа за организирания на 6 декември протест под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“, в който участниците настояват за по-добро заплащане на труда и за увеличаване на бюджета за 2024 г. в частта за култура.

МУЗИКАУТОР също работи в тази посока, като през последната седмица адресира писмо до всички 265 общини в страната, в това число до техните кметове и общински съвети, както и до Националното сдружение на общините в Република България, Сметната палата и министрите на културата и на финансите.

В него организацията посочва, че към настоящия момент броят на споразуменията, сключени между различни общини и МУЗИКАУТОР, е по-малък от 70. Това на практика означава, че повече от 70% от всички общини работят в нарушение на на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), когато организират събития или когато отпускат публични средства за тяхното финансиране.

„Местната власт допуска огромна част от събитията да се провеждат без изискуемия „музикален лиценз“, се казва в писмото, подписано от изпълнителния директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров. Според него нарушаването на закона е категорично недопустимо, особено когато става въпрос за орган на властта, който оперира със средствата на данъкоплатците.

В писмото организацията настоява общините да включат средства за изплащане на авторски възнаграждения за музиката като част от бюджетите си за 2024 г., с което да обезпечат спазването на ЗАПСП при организираните от тях събития.

Според МУЗИКАУТОР отключването на механизмите на авторското право, освен че ще бъде законосъобразно и в интерес на обществото, ще създаде много по-голямо чувство за справедливост и признание за труда сред професионалистите в културния сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com