Нова песен на The Beatles, създадена с изкуствен интелект, излиза на 2 ноември (ВИДЕО)

3417
Нова песен на The Beatles, създадена с изкуствен интелект, излиза на 2 ноември (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Шестдесет години след началото на манията The Beatles и след като двама от квартета вече са покойници, изкуственият интелект позволи следващата седмица да бъде пусната обещаната последна "нова" песен на Ливърпулската четворка, съобщават Асошиейтед прес и АФП.

Парчето със заглавието "Now And Then" ще излезе в четвъртък, 2 ноември, заедно с "Love Me Do" - първият сингъл на The Beatles, излязъл през 1962 г. в Англия.

Снимка: Getty Images

"Now and Then" и изкуственият интелект

"Now And Then" е част от същата серия неиздадени демозаписи, написани от покойния Джон Ленън, които са взети от бившите му колеги, за да създадат песните "Free As a Bird" и "Real Love". Те излязоха в средата на 90-те години. 

Още: Пол Маккартни разкри как Йоко Оно е станала причина за разпадането на The Beatles

Пол Маккартни, Ринго Стар и Джордж Харисън работят по "Now And Then" през същите сесии, но се изправят пред технически ограничения.

С помощта на изкуствения интелект, режисьорът Питър Джаксън решава тези проблеми, като "отделя" оригиналните вокали на Ленън от пианото, използвано в края на 70-те години на миналия век. По-ясните вокали позволяват на Маккартни и Стар да завършат песента миналата година. Новият сингъл съдържа китара, която Харисън записва преди почти три десетилетия, нови инструментални изпълнения на Стар и Маккартни. Двамата се изявяват и като беквокали. 

Маккартни добавя и аранжимент на струнни инструменти, написан с помощта на Джайлс Мартин, син на покойния продуцент на "Бийтълс" Джордж Мартин.

Сякаш това не е достатъчно и те вплитат бек вокали от оригиналните записи на The Beatles на "Here, There and Everywhere", "Eleanor Rigby" и "Because". 

"Гласът на Джон беше кристално ясен", казва Маккартни в разпространено съобщение. "Това е доста емоционално. И всички ние свирим към него, това е оригинален запис на The Beatles". През 2023 г. продължаваме да работим по музиката на групата и сме напът да издадем нова песен, която публиката не е чувала... Това е много вълнуващо".

Вдовицата на Харисън - Оливия, казва, че през 90-те години на миналия век технически проблеми не са позволили да се издаде песен, отговаряща на стандартите на групата. С подобренията "той с цялото си сърце" щеше да се присъедини към Пол и Ринго, за да завърши песента сега, ако беше жив, казва тя.

Още: Ето кой е великият албум на The Beatles, който Джордж Харисън не е харесвал

Бъдещите проекти, обвързани с The Beatles

Следващата сряда, ден преди премиерата на песента, ще бъде представен 12-минутен филм, който разказва историята на новия запис. 

По-късно през ноември ще бъдат пуснати разширени версии на компилациите на "The Beatles" - "1962-1966" и "1967-1970". Песента "Now And Then", въпреки че се появява много по-късно от 1970 г., ще бъде добавена към последната колекция.

Снимка: Getty Images

Живите членове на The Beatles пускат нови проекти - ремикси на старите си албуми, включващи студийни откъси, филмът на Джаксън "Get Back" и др. Те са специално подбрани, за да се харесат на носталгичните фенове по време на предстоящия празничен сезон. Тази година това е големият финал на новата музика, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още: Няма спирка: Ринго Стар издава нов миниалбум

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com