Полските музиканти Мачей и Алиция Фортуна свирят на Европейския музикален фестивал

43780
Полските музиканти Мачей и Алиция Фортуна свирят на Европейския музикален фестивал

В седмицата преди Възкресение Христово, Европейският музикален фестивал кани софиянци на великденски концерт.

На 15 април зала „България“ ще бъде огласена от звуците на тромпет и орган в изпълнение на полските музиканти Мaчей и Aлиция Фортуна. Музикалната програма ще бъде придружена с уникална авторска визуализация на Павел Випих, известен с артистичното име VJ Pillow. Събитието се организира съвместно от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и Полския институт в София, със съдействието на  Министерството на културата на Р. България и Столичната община, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.

Квартет „Казалс“ гостува на Европейския музикален фестивал

В тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал за първи път у нас ще гостува световноизвестният квартет „Казалс“ ...

Maчей Фортуна е известен полски тромпетист, композитор и аранжор, който  създава собствен музикален език, разширява звуковата палитра на своя инструмент, но и експериментира с други музикални жанрове. Използва широко live electronics, режисира мултимедийни концерти и видеопродукции. Мачей Фортуна е доктор на изкуствата, магистър по право, музикален продуцент и ръководител на музикално издателство. Преподава в Музикалната академия в Познан и има десет компактдиска с авторска музика.

Aлиция Фортуна започва да свири на пиано на 5 години. И макар, че на 14-годишна възраст избира за основен инструмент валдхорната, до сега продължава със страст да свири на пиано и орган, което допринася за раждането на съвместния проект с Мачей Фортуна „Музика за тромпет и орган“. Завършила е Музикалната академия в Познан и има участия в многобройни концерти и музикални.

Музиката за тромпет и орган на Мачей Фортуна е пространствена, изпълнена със светлина и завладяваща интимност. Неяната пространственост позволява изграждането на сложни партии на тромпета, и на голяма доза органови импровизации. В тази изключителна звукова действителност можем да усетим елементи на етномузика или литургична следа. Композициите на Фортуна в голяма степен се опират на мотиви от литургичната органова музика от късното средновековие.

https://soundcloud.com/innyswiat

Танго без граници в Европейския музикален фестивал

На 9 април предстои един от „гвоздеите” в "Европейски музикален фестивал". С програмата „Танго без граници“ у н...

 http://maciejfortuna.pl/

Първите прояви на Павел Випих (VJ Pillow) като VJ започват през 2010 г., по време на цикъла "We Want You", с електронна музика, на които е съорганизатор. Година по-късно той основава аудиовизуален дует "Steve Nash&VJ Pillow", за който подготвя авторска програма, представяна по-късно на редица фестивали и артистични събития. Любител на електронната музика, той допълва редица прояви и сътрудничи на много изтъкнати артисти. Сътрудничи на лейбъла We Are Your Music Mate, в който отговаря за имиджа на фирмата и е главен VJ. През 2013  г. започва съвместната му работа с Мачей Фортуна върху проект с музика  processingbop  и по програмата Музика за тромпет и орган (авторски визуализации, вдъхновени от тематични картини). http://www.youtube.com/user/wwwMACIEJFORTUNApl

Концертът на 15 април от Европейския музикален фестивал е с безплатен  вход. Покани с места могат да бъдат получени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com