Предстоящи събития в НДК 26 април – 3 май 2015

18450
Предстоящи събития в НДК  26 април – 3 май 2015

Седмицата от 27 април до 3 май е изпъстрена с културни събития, разгърнати в целия спектър от жанрово многообразие. Във вторник, 28 април, от 19:00 ч. в зала 7 на НДК ще се състои премиерата на книгата на големия български кинорежисьор, сценарист и писател Анжел Вагенщайн „Съновидение за св. Борис I. Летописът, вдъхновен от оригиналните исторически хроники, представя една от най-емблематичните фигури от древната ни история – Борис I. Организатори на събитието са Съюзът на българските писатели и издателство „Колибри“. В него ще се включат както самият автор Анжел Вагенщайн, така и публицистът проф. Чавдар Добрев, директорът на издателство „Захари Стоянов“ Иван Гранитски, журналистът Тодор Коруев, актьорът Вели Чаушев, а на рояла ще бъде проф. Снежана Барова.

 

Същата вечер, но от 18:30 ч. във фоайето на 3-тия етаж на НДК ще се открие фотоизложбата „Необикновеното в обикновените неща в моя град”. Творби ще подредят победителите в едноименния конкурс, организиран от издателство „Кръгозор“. Инициативата е вдъхновена от  романа на Ализад Хофман „Музеят на необикновените неща”. В него, преминавайки през тънка невидима граница, фантастичното „облича“ делничен облик, а обикновеното се крие зад необикновеното. Това е една приказка за фотографията като изкуство и за дарбата да виждаш отвъд видимото. Конкурсът цели да провокира хората да потърсят и уловят уникалността на своя град, да покажат своя различен поглед към заобикалящата среда. Изложбата ще бъде отворена до 12 май и ще може да бъде разгледана всеки ден от 11:00 до 19:00 ч.

На 29 април (сряда) по повод Международния ден на балета в зала 3 от 16:00 ч. възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) ще въведат аудиторията в красивата “Приказка за танца”. Младите танцьори, които се обучават в три специалности, ще представят богата палитра от традиция и новаторство. Публиката ще може да се наслади на фрагменти от класическото наследство, българската фолклорна традиция и съвременния танц.

Също на 29 април, издателство „Захари Стоянов“ и НДК организират честването на 80 годишнината на големия български творец Любомир Левчев. Празникът ще събере от 18:00 ч. в зала 6 на НДК приятели и почитатели на поета и неговата римувана реч. Директорът на издателството Иван Гранитски ще представи стиховете на Левчев, събрани в три луксозни тома: „Дневник за изгаряне“, „Градината преди рая“ и Тъжна светлина“. Кориците са илюстрирани с творби, дело на съпругата на поета  - Дора Бонева. 

Българска фестивална асоциация (БФА), в партньорство с Европейски музикален фестивал, НДК, “Гьоте-институт” - София и Столична община организират кръгла маса на тема: „Европейски стандарти и механизми за финансиране на фестивалите – Градски разговори“. Събитието ще се проведе на 30 април (четвъртък) от 11:00 ч. в зала 8 на НДК. То ще постави началото на серията „Градски разговори“ - съвместна инициатива на Гьоте-институт, Столична община и културната сцена.

В понеделник (27 април) приключва първото издание на най-новия проект на НДК в областта на визуалните изкуства - "Салон на галериите". В рамките на изданието остава отворена за посетители изложбата "Георги Божилов - Слона (1935-2001): Ретроспективно". Творбите на големия художник са изложени в Мраморното фоайе и могат да бъдат разгледани всеки ден до 12 май от 11:00 до 19:00 часа.

Вратите на експозиционното пространство в зала 3 на НДК са широко отворени всеки работен ден от 9:00 до 17:30 часа и през тази седмица. Там се помещава изложбата "Културното наследство на България - минало, настояще, бъдеще", посветена на 40-тата годишнина от приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

„НОВ ТЕАТЪР“ – НДК

 

На 27 април (понеделник), от 19:00 часа на сцената на „Нов театър“ – НДК, излиза Димитър Живков с моноспектакъла „Живак“. Една постановка, посветена на врачанския манталитет и чувство за хумор.

„Разкази от бъчвата“ е предложението за вторник (28 април), от 19:00. Какво се случва с един истински мъж, когато стигне дъното на бъчвата? Оттласква се от него или се смесва с утайката? Ще разберете, ако споделите с нас преживяването от спектакъла.

В сряда (29 април) от 19:00 ч. „Нов театър“ – НДК представя моноспектакъла на Димитър Марков „Епопея на забравените“. Без минало – няма бъдеще, без личности – няма общество, без история – няма народ.

В четвъртък - последния ден от месеца (30 април) ще можете да се насладите на спектакъла „Амадеус“, който започва в 19:00 часа. Сценичната адаптация е на Бойко Илиев. Участват актьорите Георги Кадурин, Иван Юруков, Мариус Донкин и Мариана Миланова.

На 2 май (събота) от 19:30 ч. на сцената излиза „Лекомислената“. Един моноспектакъл на Ивелина Колева по разказ на А. П. Чехов (по действителен случай).

 

Детски представления

 

„Аладин и вълшебната лампа“ е съботното ни предложение за най-малките. Спектакълът може да се види от 10:30 и от 12:00 часа на 2 май.

 

В неделя (3 май) от 11:00 ч. за всички малки приятели на театъра сме подготвили постановката „Храбрият шивач” - куклен моноспектакъл, в който актьорът Георги Спасов ни потапя във фантастичния mриказен свят.

 

ЗАЛА „РУБАЯТ”

 

Предстоящи събития в НДК: 20 - 26 април

Изобилие от събития и арт ще бъдат поднесени на ценителите на изкуството през седмицата от 20 до 26 април 2015 г. Очаква се най-голям и...

За зала „Рубаят“ седмицата започва на 28 април (вторник) в 18:30 ч. с Маргарита Петкова и Добромир Банев, които ще представят "КОТКАТА НА ШРЬОДИНГЕР". Заедно ще отваряме кутията, за да видим поезията в нея. Защото тя винаги е жива, но само за посветените…

Певиците от квинтета „DIVAS PROJECT“ ще забавляват посетителите на зала „Рубаят“ на 29 и 30 април (сряда) от 22:00 ч. със специално подготвен репертоар.

 

София Лайв Клуб

Ударно начало на седмицата за ценителите на джаза е подготвил Sofia Live Club. На 27 април (понеделник) от 20:00 ч. в елитното заведение се открива ежегодният фестивал JAZZiT с концерт на Биг Бенда на Българското национално радио и носителят на „Грами“ – саксофониста Джо Ловано. Диригент е  Антони Дончев.

В петъчната вечер на 1 май от 23 ч. група „Мастило“ с Вики Терзийска ще зарадват почитателите си с концерт в Sofia live club. С тях ще свирят и Nasio aka Liter Jack и Албена Танева.

Какво може да видим в НДК през седмицата 13-19 април

Седмицата от 13 до 19 април 2015 г. ще мине под знака на дългоочаквания от меломаните концерт на американската поп икона Анастейша, коя...

 

На 2 май (събота) от 23:00 ч. в столичния клуб ще гостува група ЪПСУРТ”. Те ще бъдат в компанията на Мария Драгнева и „BALLET NOVA“.  

STUDIO 5

 

На 27 април (понеделник) от 19:00 ч. ценителите на камерната музика ще могат да чуят „Опера за три гроша“ - под диригентската палка на Илия Михайлов. Мюзикълът е написан през 1928 г. и разказва приключенията на Меки Ножа - шеф на гангстерска банда. Театралната  музика на Курт Вайл е създадена по текстове на Бертолд Брехт и черпи вдъхновение от тангото, блуса и джаза.

Също на 27 април, но от 21:30 ч., ще се играе постановката „Stand Up Comedy“. Иван Кирков, Васил Ножаров и Ники Банков обещават, че ще вдигнат на максимална степен скалата на настроението ви. Комедията не е за хора със слаби сърца и хора, които лесно се обиждат - пригответе се за суров хумор до краен предел.

Рашидов: Паметникът пред НДК трябва да бъде възстановен

Аз като скулптор подробно изложих професионалните аргументи относно необходимостта паметникът да остане на мястото си и да бъде възстан...

На 28 април (вторник) от 21:00 ч. актьорът и режисьор Радослав Йорданов ще представи моноспектакъла RED. Постановката е една от най – интересните, които се играят на Софийската алтернативна сцена. Представлението винаги е свежо, на сцената се случват нови и нови импровизации, поднесени от невероятния актьор и режисьор Радослав Йорданов. Той черпи вдъхновение от известната пиеса „Секс, наркотици и рокендрол“.

Ако ви се гледа спектакъл с много смях, ако ви се лудее на яка рок и блус музика, то определено резервирайте вечерта си на 29-ти април (сряда) за „Бог Рок”. Вдъхновен от инициативата на “Бушмилс Брадърс”, Даниел Рашев създава свежарски текст с много хумор и ето, че за нула време в проекта вече са въвлечени режисьорът Петър Калчев, пианистът Красимир Спиридонов, китаристът Венцислав Велев и човекът, който може да разсмее всеки – завреният зет от “Домашен арест” и звезда от “Като две капки вода” Филип Аврамов.

Уникалната формация YOTZOV CLARINET SEXTET, след супер успешния си концерт през март в Studio 5, e в готовност отново да радва всички меломани. Днес до Борислав Йоцов са кларнетистите Цветелина Найденова, Явор Гайдов, Фарик Акбаров, Венелин Пиперов както и двама представители на джазовата музика Теодор Петков – Тото (пиано) и Пиеро Епифания (кахон) от Перу. Обновеният и допълнен състав и най-вече прекрасният, разнообразен и радващ душата репертоар гарантират незабравими мигове с YOTZOV CLARINET SEXTET за всички, които обичат стойностната музика. Специален гост на вечерта ще е нашумялата виолончелистка Маги Петрович. Концертната изява на формацията е на 30 април в Студио 5 от 18:30 часа.

Проектът „Цялото джазово войнство“ на Военен БИГ БЕНД – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев, солисти Милица Гладнишка, Цветомир Цанков, Венцислав Благоев и Теодор Петков канят ценителите на качествения и усмихнат джаз на концерт в съботната нощ на 30 април от 22:30 часа.

Актьорите Анелия Луцинова, Рая Белева и Веселин Стоянов са Големите в тяхната нова „Програма 28“. Този път с тях ще бъде и Борис Лапшов. Постановката е на 1 май (петък) от 18:45 ч. в Студио 5.

В съботната вечер на 2-ри май от 19:00 ч. ще можете да си подарите Silent note Jazz evening с трима от най-добрите български джаз музиканти - Павел Терзийски, Петър Георгиев и Антони Дончев. В един концерт, посветен на американската и бразилска музикална култура от периода между 30-те и 60-те години на XX век, ще чуете интерпретации на известни джаз и боса нова мелодии (Summertime, The girl from Ipanema, Body and soul, Desafinado и др.)

Кръщават зала в НДК на Крикор Азарян

Зала 2 в Националния дворец на културата вече ще носи името на големия режисьор Крикор Азарян. Това съобщи на рождения му ден директоръ...

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com