Регулацията на изкуствения интелект ще бъде приоритет за белгийското председателство на Съвета на ЕС

473
Регулацията на изкуствения интелект ще бъде приоритет за белгийското председателство на Съвета на ЕС
Снимка: CISAC

Програмата на Белгия за председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) включва важни проекти с основен фокус правата върху интелектуалната собственост. Това става ясно от съобщението на световната авторско-правна организация CISAC относно проведената вчера, 24 януари 2024 г., среща на Бьорн Улвеус – президент на CISAC и основател на ABBA, с Александер Де Кро – министър-председател на Белгия.

По време на срещата Бьорн Улвеус постави въпроса за подкрепа на авторското право и защитата на творците от страна на ЕС. По този повод Белгия пое ангажимент да наблюдава внимателно дебатите с цел финализиране на регламента на ЕС за изкуствения интелект (ИИ).

Пред министър-председателя на Белгия Улвеус настоя в регламента да бъдат заложени изисквания за прозрачност към дейността на компаниите, разработващи услуги с ИИ, както и за придържането към авторско-правните разпоредби. Той подчерта: "Начинът, по който реагираме на ИИ и връзката му с авторското право, ще окаже огромно влияние върху европейската култура и нашата творческа икономика. Във време, когато се планира законодателство в много държави по света, това е моментът, в който се надявам Европа да покаже своето лидерство в защитата на творците и творческите индустрии".

В срещата участваха още генералният директор на CISAC Гади Орон, изпълнителният директор на белгийското авторско-правно дружество Sabam Стивън Де Кейзър, както и председателят на Sabam Ян Хаутекиет. Те изтъкнаха важната роля на организациите за колективно управление на права (или авторско-правните дружества) за защита и гарантиране на справедливи възнаграждения на творците.

От ляво надясно: Ян Хаутекиет – автор и председател на белгийското авторско-правно дружество Sabam, Гади Орон – генерален директор на CISAC, Стивън де Кейзър – изпълнителен директор на Sabam, Бьорн Улвеус – президент на CISAC и основател на ABBA, и Александер Де Кро – министър-председател на Белгия; снимка: CISAC

Всички те, сред които е и българското дружество МУЗИКАУТОР, са обединени в световната организация CISAC, както и в европейската група на дружествата на композитори и автори GESAC. Те работят в подкрепа на авторите, които се борят, за да изкарват прехраната си, и градят кариерата си на стрийминг пазара.

Ето защо авторско-правните дружества приветстват доклада "Културното многообразие и условията за авторите на европейския пазар за стрийминг на музика", приет с огромно мнозинство от Европейския парламент. За организациите за колективно управление на права, в това число и за МУЗИКАУТОР, той представлява ясна заявка за силния ангажимент на ЕП да отговори на опасенията на творците и да гарантира прозрачността и културното многообразие на всички платформи за стрийминг на музика.

Въпреки масовото потребление на музика онлайн, наличието на повече от 100 милиона песни в платформи за стрийминг и непрекъснатото им нарастване, пазарът води до несигурност за повечето автори и композитори, вместо да им осигури справедливо възнаграждение, чрез което да изградят устойчива кариера.

В доклада се подчертават текущите дисбаланси в разпределението на приходите, недостатъчният ръст на спрямо приноса на творците, както и измамните и нечестни практики, които ги поставят в неблагоприятно положение на пазара. Това представлява непосредствената заплаха за културното многообразие, произтичаща от манипулирането на стрийминг услугите и разпространението на генерирано съдържание от ИИ.

Докладът предлага инициативи на равнището на ЕС, като призовава Европейската комисия да предложи законови разпоредби, гарантиращи прозрачност на алгоритмите и системите за препоръчване на съдържание на платформите за стрийминг, както и вменяващи задължения за оценка на видимостта и откриваемостта на европейските произведения.

Повече информация можете да намерите на ТУК и ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com