Симфоничният оркестър на БНР открива новия сезон

3286
Симфоничният оркестър на БНР открива новия сезон
Снимка: БНР

Симфоничният оркестър на Българското национално радио (БНР) открива празничния си 70-ти сезон с концерт на 28 септември в зала „България”.

Премиера за България на Добринка Табакова, Осмата симфония на Дворжак и Втория концерт на Шопен със солист блестящата Анна Цибулева са подготвили радиосимфониците и главният диригент Марк Кадин.

Стефания Пасамонте и Анна Фурнаджиева са солисти в симфоничен концерт

На 27 февруари от 19 часа Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна  ще изнесе концерт, в който под диригентството на Стефано ...

„Орфеева комета” на Добринка Табакова ще бъде изпълнена за първи път в България. Произведението е специално поръчано от Европейския съюз за радио и телевизия по повод 50-годишнината на Еврорадио. Световната премиера на „Орфеева комета“, изпълнена от Концертния оркестър на ВВС, през 2017 г. беше излъчена на живо по 44 радиа и телевизии в 36 страни в цял свят. От същата година Добринка Табакова е резидентен композитор на Концертния оркестър на BBC. Първият ѝ авторски диск „Струнни пътеки“ печели множество отличия, сред които тези на BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Reviews и влиза в топ 3 на Британските класации за класическа музика. През 2013 г. Добринка Табакова получава номинация за Грами за най-добър сборен албум с класическа музика.

Солист на откриващия концерт на радиосимфониците ще бъде блестящата руска пианистка Анна Цибулева, която ще изпълни Концерт №2 от Шопен. Тя е лауреат на международните конкурси за пианисти в Италия, Германия, Япония, Англия. За нея Питър Донахю казва: „Цибулева е един от най-добрите млади музиканти от нейното поколение - има безпогрешно чувство за дишане и пространство, и инстинкт за агогика по отношение на подхода ѝ към звука и фразата“.

Концертът ще завърши с изпълнение на Симфония №8 от Антонин Дворжак. Създадена в най-плодотворния период на автора в Южна Чехия, симфонията е изпълнена за първи път през 1890 г. в Прага под диригентството на самия композитор и само за няколко месеца прозвучава премиерно и по европейските сцени. Макар да е вдъхновена от Чехия, Моравия и Словакия, дълго време симфонията е наричана Английска. Едва в средата на ХХ в. започват да я наричат Осма и така тя остава в музикалната литература.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Рок симфония "Simply the Best" с песните на Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" обявиха лятно турне

Група ALI обяви два нови концерта - в Пловдив и София

Легендарният китарист Ингви Малмстийн ще свири в Пловдив през юни

Piranha и Goliath се присъединяват към концерта на Brujeria в "Маймунарника"

Емели Санде с първи концерт в България

Дивата на Скандинавия - Елза Драйзиг, с първи концерт в София

Един от най-великите съвременни пианисти - Сергей Бабаян, с концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

Шведските легенди ABBA ще получат Рицарски орден

Иск за 3 млн. долара: Metallica загуби дело срещу застрахователите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com