В чест на великия Бетовен Google Doodle е музикален пъзел

11805
В чест на великия Бетовен Google Doodle е музикален пъзел
Снимка: Google Doodle

Днес, 17 декември, Google отбелязва рождението на великия германски композитор Лудвиг ван Бетовен с традиционния си Doodle. Според повечето източници Бетховен е роден на 16 декември, но се смята, че е кръстен на 17 декември.

Лудвиг ван Бетовен отдавна е утвърден като един от най-великите композитори, живели някога. Сега Google отбелязва 245 години от рождението му с оригинално припомняне на най-известните му музикални творби. 

103 години от рождението на египетската Мата Хари

Днес, 25 ноември, се отбелязват 103 години от рождението на известната египетска певица Амал ал-Атраш. През 30-те и 40-те години на XX...

Най-новият Google Doodle е музикален пъзел, с който потребителите могат да се забавляват, подреждайки по правилния начин произведения на композитора като "За Елиза" и "Пета симфония". С напредването на играта трудността се задълбочава, а хората, занимаващи се с Doodle-ите в Google, са работили около 2 години за измисляне на идеята за пъзела. 

Бетовен е представител на Виенската школа. Роден в семейство на професионални музиканти, баща му се опитва да го превърне в "дете-чудо" на музиката, какъвто е Моцарт. Като малък обаче Бетховен няма толкова грандиозен успех, а талантът му наистина разцъфва в зряла възраст.

През 1787 г., Бетовен прави първото си посещение във Виена, където Моцарт е живял по това време. Според биографа от 19 век Ото Джан 17-годишният композитор е представен на Моцарт и свири за него по негова молба. 

През целия си живот, композиторът е измъчван от влошено здраве. Той страда от хроничен хепатит, жълтеница, колит, различни кожни заболявания, ревматизъм и цироза на черния дроб. Преди да умре през 1827 г., на възраст 56, той е подложен на операция без никаква упойка. 

Бетовен получи диагноза по музиката си

Необичайно изследване е провел кардиологът Закари Голдбергер от Вашингтонския университет в съавторство със специалиста по вътрешна мед...

Някои хора вярват, че последните думи на композитора са били "Ще чуя музика в рая”, но има малко доказателства в подкрепа на това. Малко след смъртта му светът повярва, че последните думи на Бетховен са били „Аплодисменти, приятели. Комедията свърши". Но близък негов приятел - Анселм Хютенбренер, който е до него в последния му миг, опроверга и тези слухове. Последните думи на Бетховен всъщност били за вино. След като научил, че са му изпратили червено вино, той казал: "Жалко, жалко – твърде късно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com