В Световния ден на музиката бе открито Третото издание на инициативата за даряване с химни българските училища „Светилник“ (СНИМКИ)

1088
В Световния ден на музиката бе открито Третото издание на инициативата за даряване с химни българските училища „Светилник“ (СНИМКИ)
Снимка: Музикаутор

За трета поредна година ще се проведе една от най-обединяващите инициативи, която дарява с химни българските училища. Стартът на „Светилник: 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ бе даден днес, 1 октомври – Световния ден на музиката, в рамките на официално събитие, чийто домакин бе БТА.

Инициативата се организира от сдружението на автори и композитори МУЗИКАУТОР в партньорство с едни от най-авторитетните български институции и организации, сред които БТА, БНР, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Народен театър „Иван Вазов“ и много други. За първа година „Светилник“ преминава под патронажа на министерствата на културата и на образованието и науката.

Официалното откриване започна с новия химн на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, създаден по време на второто издание на инициативата „Светилник“, в изпълнение на ученици от кюстендилската гимназия. Те бяха приветствани с цветя от Министерството на културата в знак на благодарност за участието им в „Светилник“, чиято мисия е да изгради и да ни свърже в една хармонична общност.

Събитието протече под формата на дискусионен форум с водещ Гери Турийска – писател, музикант и създател на литературния проект „Пощенска кутия за приказки“. Тя изрази радостта си от вече реализираните два сезона на инициативата, благодарение на които вече 13 училища и повече от 8500 ученици празнуват всеки официален повод под звуците на едно специално създадено за тях музикално произведение.

Още: Министерство на образованието и науката ще бъде патрон на третото издание на инициативата „Светилник“

„Като организация на автори и композитори ние вярваме, че музиката е универсален инструмент, който всеки разбира независимо къде се намира на тази планета. Ето защо инициативата „Светилник“ се превърна в кауза, която изгражда култура и характер и се надяваме след 10 години тя да придобие още по-големи размери и да привлича още повече съмишленици“, подчерта Ясен Козев – председател на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР.

„Това бе причината и да изберем стиха от поемата на Иван Вазов „Моите песни“ за слоган на Третото издание на „Светилник“. Тя е написана преди 110 години. Още тогава патриархът на българската литература е знаел, че неговата поема ще има отражение в бъдещето. Това правим и ние сега – засаждаме семена, за да може в бъдеще да видим гора“, каза изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Той съобщи, че в рамките на „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат“ ще бъдат създадени химни за училища в общините Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Сандански, Сливен, Ямбол и София. Училищата могат да кандидатстват за участие в инициативата от 2 до 20 октомври, а от утре може да бъде намерена подробна информация на интернет страницата на МУЗИКАУТОР.

Още: 74 проекта и 130 български творци с финансова подкрепа от МУЗИКАУТОР за нова авторска музика

Сред гостите по случай откриването на новия сезон на инициативата бяха партньорите на тазгодишното издание. По време на събитието генералният директор на БНР Милен Митев изтъкна, че музиката докосва много по-дълбоко, отколкото разбираме всъщност и ако до този момент не сме обръщали такова внимание на това как тя може да въздейства, сега това се променя.

Домакинът на събитието в лицето на Евгения Друмева, заместник-генерален директор БТА, сподели цитат от Шекспировата „Дванайсета нощ“ – „Щом с музика се храни любовта, свирете“. Тя изтъкна също така, че химнът не е обикновена песен, а създава общност, което прави инициативата „Светилник“ толкова ценна.

Народният театър „Иван Вазов“ също заяви подкрепата си за инициативата за втора поредна година, осигурявайки сцена за кулминационния концерт, на който ще бъдат представени новите 8 химна. По време на събитието за откриване на Третото издание на „Светилник“ главният драматург на театъра Мира Тодорова подчерта, че именно музиката е най-близо до Бога и до емоцията на хората. А инициативата създава мост между различни изкуства и общи културни полета на споделени ценности, които формират нашата идентичност и принадлежност.

В този смисъл особено ценно за „Светилник“ е взаимодействието с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, чиито студенти въплъщават химните във визуална форма. По време на събитието ас. Николай Йорданов – преподавател във Факултет „Екранни изкуства“ на академията, подчерта че освен практика за студентите, това е възможност учениците да се запознаят с това как се създават подобни продукти, защото един ден и те могат да станат част от креативните и творчески индустрии.

Думи на благодарност за участието си в инициативата отправи и заместник-директорът на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ Валентина Стоименова, която каза, че тя е подкрепа за учениците да развиват креативността и таланта си.

На събитието присъстваха още членове на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР, представители на училища от първите два сезона, както и на творческите и филмовите екипи, обществени личности и артисти, представители на медии, както и на институции, сред които Габриела Наплатанова и Симона Велева – членове на СЕМ, Георги Лозанов – директор дирекция ЛИК на БТА, Стефан Щерев, Николай Маджаров – Файче, Митко Гидишки, Петър Попов и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com