Вечната музика на великия Глен Милър в 5 любими филма (ВИДЕО)

4424
Вечната музика на великия Глен Милър в 5 любими филма (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Има музика, която чуваш, преживяваш и никога повече не забравяш. Тя остава завинаги под кожата ти, готова е да те раздвижи и само в един миг да те пренесе някъде, където всичко е по-красиво, по-истинско и... по-музикално. Такава е музиката на Глен Милър - една от легендите на американския суинг и джаз, създател на феноменален биг бенд и автор на някои от най-емблематичните композиции в историята на музиката на XX в. Композиции, които слушаме и днес.

Роден през 1904 г. в Кларинда, Айова, той започва университетското си образование в Университета в Колорадо, но напуска, за да се отдадена на страстта си и да стане музикант. Свири в няколко групи, преди в средата на 20-те години да бъде нает за тромбонист в оркестъра на Бен Полак, където остава няколко години. От 1928 до 1936 г. е музикант на свободна практика и свири с Ред Никълс, братята Дорси, Бени Гудман, Рей Нобъл и др. Първата си банда Глен Милър сформира през 1937 г., но само година по-късно се разпада. Милър веднага събира нови музиканти и най-после открива това, което винаги е смятал, че е "сърцето" на добрия бенд: "Една група трябва да има свой собствен звук; трябва да има собствен характер", казва веднъж Милър, а по-късно го доказва със своя биг бенд.

За кратък период музиката на Глен Милър става прочута. В края на 1939 г. Милър дори започва свое радио предаване три пъти седмично, а бендът му започва да получава "роли" и в киното, при това много години, след композициите вече са били изсвирени.

За да ви покажем и докажем колко велик е бендът на Глен Милър и как пасва на магията на голямото кино, днес сме направили специален подбор на 5 от най-великите композиции на Милър, които звучат в любими филми и ги правят още по-значими.

"In the Mood" във филма "Снежният рай" ("Sun Valley Serenade", 1941)

Това е може би най-емблематичното парче на Глен Милър и неговите музиканти. Няма човек, който да не го е чувал, няма човек, който да не е танцувал или поне да не си е тактувал с крак на този вечен ритъм. "In the Mood" е записана през 1938 г. През 1941 г. пък композицията става част от филмовия мюзикъл "Снежният рай". Режисьор е Х. Брус Хъмбърстоун, а в главните роли са Соня Хени, Джон Пейн, Глен Милър, Лин Бари и др. Композицията на Глен Милър "Chattanooga Choo Choo" също звучи в "Снежният рай". Филмът има 3 номинации за награда "Оскар", включително и за музика за "Chattanooga Choo Choo".

"Moonlight Serenade" във филма "Голям" ("Big", 1988)

В "Голям" чуваме бижуто "Moonlight Serenade" на бенда на Глен Милър във версията на големия Хауърд Шор. Филмът разказва за тийнейджъра Джош, който тайно си пожелава да бъде голям мъж, а на сутринта се събужда в тялото на възрастен и започва да живее живота на големите, за който винаги е мечтал. Но дали няма да остане разочарован? В главната роля е Том Ханкс, а на екрана му партнират Елизабет Пъркинс и Робърт Лоджия.

"Little Brown Jug" във филма "Пърл Харбър" ("Pearl Harbor", 2001)

"Пърл Харбър" е разказ за война и любов по време на исторически събития. Сюжетът разказва за двама приятели и една красива медицинска сестра, които стават свидетели на нападението на Япония над най-модерната американска военна база Пърл Харбър на 7 декември 1941 г., което въвлича САЩ във Втората световна война. Чия музика може да пресъздаде епохата точно от тези времена? Разбира се, това е брилянтното творчество на Глен Милър.

"Chattanooga Choo Choo" във филма "Пач Адамс" ("Patch Adams", 1998)

Филмът с Робин Уилямс в главната роля разказва за Пач Адамс, който обича да помага на хората и решава да стане лекар, за да лекува чрез хумор. "Chattanooga Choo Choo" всъщност не звучи само в този филм. То е толкова популярна композиция, че се използва от творците във всеки възможен момент. 

"A String of Pearls" във филма "Пътят на промените" ("Revolutionary Road", 2008)

"Пътят на промените" е вторият и засега последен филм след "Титаник" от 1997 г., в който Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет играят в тандем. Филмът е страхотен и разказва за живота на млада двойка, които преживяват най-различни етапи във взаимоотношенията си. Режисьор е Сам Мендес, който блестящо знае каква музика в какъв момент от филмите си да използва. Макар че - където и да се сложи композиция на великия Милър, успехът е гарантиран.

Глен Милър

Сигурни сме, че ако досега не сте чували композициите на Глен Милър (което силно ни съмнява), то вече знаете какво богатство е неговото творчество. За всички вас, а и за онези, които отлично познават красотата и емоциите на музиката му, напомняме, че ще можем да чуем неговите изящни композиции на 10 февруари в зала 1 на НДК, благодарение на The World Famous Glenn Miller Orchestra. Билети можете да купите ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com