"Време за фолклор" събира на една сцена най-добрите фолклорни формации

12273
"Време за фолклор" събира на една сцена най-добрите фолклорни формации
Снимка: Асен Величков

Тази пролет Зала 1 на НДК ще посрещне за първи заедно на сцената си едни от най-успешните частни фолклорни формации и артисти у нас, обединени в спектакъла "Време за фолклор".

Ценителите на българския фолклор ще имат възможност да се насладят в една единствена вечер на майсторските изпълнения на ансамбъл "Чинари", "Мистерията на българските гласове", Стоян Янкулов – Стунджи и "101 каба гайди". Именитите участници ще представят най-добрите си ефектни танци, песни, музика и сола, преплетени в 90-минутна истинска фолклорна приказка. В нея ще се включат още и група “Еtnotix” и трио “Булгарина”.

Във "Време за фолклор" ще чуем вълшебните гласове на "Мистерията на българските гласове", които миналата година издадоха новия си албум "BooCheeMish" с участието на Лиса Джерард и не спират да обикалят Европа и света с концерти по представянето му. Световноизвестният български хор е номиниран няколко пъти и е носител на награда "Грами" от 1990 г.

На 15 април в Зала 1 на НДК ще видим и великолепните танцьори от ансамбъл "Чинари", които през декември 2018 отбелязаха бляскаво 25-тата годишнина от създаването си. Той е първият частен ансамбъл у нас. През годините неговият хореограф, основател и директор – Асен Павлов създава 13 авторски спектакъла, които радват публиката всяка година преди Коледа. Асен Павлов и трупата на “Чинари” са удостоени с едни от най-престижните награди у нас за спектаклите си през последните години – ИКАР, “Кристална лира”, Грамота и почетен знак "Златен век" – печат на Цар Симеон Велики за принос в развитието на българската култура, "ЗЛАТНА МУЗА 2018".

Ритъмът на "Време за фолклор: ще усетим със Стоян Янкулов – Стунджи, който не спира да ни изненадва с участието си в различни и интересни проекти. Един от най-изявените ни и талантливи перкусионисти участва в много записи на джаз, поп и етно музика, което съществено е повлияло на уникалния му стил на свирене. Изпълнението на "Вода" в дует с Елица Тодорова достигна 5-то място на Евровизия през 2017 г. Във "Време за фолклор" Стунджи ще има и общо изпълнение с "Чинари Дръмс" и "101 каба гайди".

И за да е пълна и пъстра фолклорната картина на спектакъла, на сцената ще стъпят именно те – гайдарите от “101 каба гайди”. Те ще бъдат водени от емблeмaтичния им pъĸoвoдитeл и основател Kocтaдин Илчeв, който е един от най-известните майстори на каба гайда в България. Съставът е с рекорд в “Книгата на Гинес” oт май 2012 г., когато 333-ма гайдари на възраст от 6 до 66 години се разписват с невероятно майсторско изпълнение на Народна сюита.

Билетите за спектакъла "Време за фолклор" вече са в продажба, а до 24 март те ще са на промоционални цени. Те се продават в интернет в системата на Ticketportal.bg и още в Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, бензиностанции ОМВ, магазини Orange.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Стинг, Deep Purple и Алис Купър на джаз фестивала в Монтрьо

Иво Димчев на най-големия фестивал в Словакия заедно с Queens of the Stone Age и още звезди

Миро направи впечатляващ The Grand Finale в "Арена София" (СНИМКИ)

МОЛЕЦ с нова песен и пореден разпродаден концерт (ВИДЕО)

ALI представят видеото на "The List" с премиера на живо тази събота

Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън записаха обща песен (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com