X
 
 

Все повече хора слушат музика чрез легалните стрийминг услуги

874 0
photo of Все повече хора слушат музика чрез легалните стрийминг услуги
Снимка: iStock/Guliver
Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести официално своя годишен доклад „Как слушаме музика 2019“. Текстът анализира отношението и предпочитанията към звукозаписи на потребителите между 16 и 64 години в над 21 страни по света.

Eто и основните моменти:

• Слушането на музика нараства. Участниците в проучването прекарват обичайно по 18 часа в слушане на музика през седмицата, като отбелязват ръст спрямо оповестените през 2018 г. 17,8 часа. Това означава близо 2,6 часа повече прекарани в слушане на музика, което е равностойно на прослушването на 52 триминутни парчета дневно.

• 54% от интервюираните споделят, че са „привлечени“ и дори „фанатично пристрастени“ към слушането на музика. В обхвата 16-24 годишни това отношение нараства до 63%. 

• Все повече слушатели от по-горните възрастови групи са любители на легалните аудио стрийминг услуги. 64% от всички респонденти са били активни ползватели на музикални аудио-стрийминг услуги през изминалия месец, което е ръст от +7% спрямо предходната година. Най-сериозен скок се забелязва в групата на 35-64-годишните. 54% от тези слушатели са имали достъп до музикални стрийминг услуги през изминалия месец, което представлява ръст от +8% спрямо 2018 г.

• Нарушенията на авторското право и сродните му права остават сериозно предизвикателство пред стабилността на музикалната екосистема. 27% от участниците в проучването признават използване на нелицензирани методи за слушане или достъп до музика през изминалия месец, като 23% са ползвали незаконни стриймрипинг услуги (трансформиране на стрийминга във формати, които позволяват сваляне). Това е и най-разпространената форма на пиратство в момента. 

Франсес Муур, главен изпълнителен директор на IFPI, сподели по повод новия годишен доклад „Как слушаме музика‘2019“: “Тази година докладът за потребителските нагласи по отношение на музиката е вълнуваща история за емоционалната връзка между феновете и музиката. В епоха, когато най-различни медийни развлекателни формати се борят за вниманието на потребителите, те не само избират да прекарат повече време в слушане на музика, с цялата емоция, която тя им носи, но имат възможност да го правят по най-разнообразни начини“.

„Като национална група на IFPI за България, Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), следи с интерес годишните доклади на индустрията за тенденциите в развитието на музиката в глобален план. Добрата новина е, че въпреки проблемите с интернет пиратството и в България са видими водещите тенденции за доминиране на легалния музикален стрийминг. Видим е и все по-активният и лесен достъп до любимата музика и изпълнители благодарение навлизането на нови, атрактивни лицензирани музикални услуги“, отбеляза изпълнителният директор на БАМП Ина Килева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално