Кандидатите на Радев за служебен премиер: ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ГЕРБ. И един Андрей Гюров

7830
Кандидатите на Радев за служебен премиер: ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ГЕРБ. И един Андрей Гюров
Снимка: БГНЕС

Днес връщането на втория мандат от страна на ПП-ДБ беше само една от големите новини. (Не)очаквано президентът Радев намекна, че има риск да не се проведат избори 2 в 1 на 9 юни, когато е планиран вотът за Европарламента.

"Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на промените в Конституцията. Тесният кръг от възможностите за избор на служебен министър-председател се стесни още повече днес с оставката на зам.-омбудсмана. А тя беше единствената фигура, която не е косвено или директно свързана с една или друга политическа партия", каза Радев: "За ГЕРБ-ДПС и лидера им Пеевски се заформят щастливи дни: ще редят служебен кабинет и ще организират "честни" избори"

Президентът кой знае защо разкритикува ПП-ДБ, че не са поискали парламентът да провери защо Елена Чернева-Маркова е решила да подаде оставка точно когато попадна в списъка с възможните кандидати за премиерския пост.

"Аз истински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте. Трябваше да попитате защо, как, имало ли е натиск? Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във Ваша полза", заплаши Радев.

И има защо.

Реално всички потенциални кандидати (без един) са официално квота на ГЕРБ и ДПС:

  • Димитър Радев, управител на БНБ, е номинация на ГЕРБ,
  • подуправителите на БНБ - Петър Чобанов (финансов министър в кабинета "Орешарски"), Радослав Миленков са свързвани с ДПС,
  • Димитър Главчев, председател на Сметната палата, е квота на ГЕРБ, бивш председател на парламента: След среща с Борисов: Главчев подаде оставка като председател на парламента,
  • а зам.-председателите на Сметната палата също имат своите политически обвързаности – Горица Кожарева изглежда като човек на ДПС (съпругът ѝ Михаил Кожарев, прокурор във Върховната административна прокуратура, в медийни изяви нееднократно е заемал "добра" за бившия главен прокурор Иван Гешев позиция, докато Гешев още не беше низвергнат), Тошко Тодоров беше подкрепен от ГЕРБ за поста.
  • Единствено Андрей Гюров е квота на ПП.

"Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Но вие от своя страна направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да са силно ограничени, не само за състава на служебния кабинет, но и за времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори. И вие много скоро ще разберете защо, когато поканя всички партии на консултации", каза Радев.

Готов ли е президентът да похарчи още 100 млн. лв. на данъкоплатците, за да отмъсти на ПП-ДБ за промените в Конституцията, които ограничиха безконтролната му власт по време на служебни правителства?

Парадоксалният логичен отговор е, че, всъщност, ще се противопостави единствено на българските граждани и техният интерес като спомогне държавата да плати за още избори излишно.

Президентът разкритикува ПП-ДБ за това, че не са поискали парламентът да провери защо Елена Чернева-Маркова е решила да подаде оставка точно когато попадна в списъка с възможните кандидати за премиерския пост. Съпредседателят на ПП призова Радев да направи всичко възможно изборите за 50 Народно събрание да се проведат едновременно с тези за Европарламент на 9 юни, за да не се налага бюджетът да плаща два пъти по около 100 млн. лв. за организирането им.

Автори: Асен Петков и Кирил Василев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Как се закрива държава? Лесно - даваш я на некадърници да я управляват

Божков с ва банк: Шах с пешката срещу ББ-ДП с протестен вот

Паркирането по "Патриарха" - скоро и двуетажно

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Кадиев: 4 леви листи за вота? Шизофренно е

Мнение за Желязков: Доказан политик е жертва на междупартийни разпри

Що е маке, ‘се е юнак. И кандидат за президент!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения