АДФИ: Общинските съветници в Пазарджик да връщат заплати

8749
АДФИ: Общинските съветници в Пазарджик да връщат заплати
Снимка: Thinkstock

Общинските съветници от Пазарджик трябва да върнат неправомерно взети възнаграждения. Това е поискала Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), като е изпратила писма до съответните съветници, предаде Радио "Фокус".

Агенцията е извършила финансова инспекция на периода от началото на 2012 година до април 2014 година като е установила, че през този период всички общински съветници са получили без правно основание възнаграждения, с което е причинена вреда на Община Пазарджик. Връчени са писма на всички 41 общински съветници, като АДФИ е определила срок до 10 април 2015 година за възстановяване на сумите. По-голямата част от съветниците са възстановили доброволно дължимите суми, но някои не са сторили това в посочения срок.

Удължават разследването за убийството на Татяна Стоянва

Разследването на убийството на шефката на кабинета на пазарджишкия кмет Тодор Попов - Татяна Стоянова, ще бъде допълнително удължено. Т...

На предстоящата общинска сесия на 28 май ще бъде предложено решение, с което задължава кмета на община Пазарджик Тодор Попов да предприеме практически действия за събирането на дължимите суми и възстановяване на причинената вреда на община Пазарджик, съобразно отправените покани от АДФИ до общинските съветници, които не са възстановили доброволно сумите в размера, определен от нея.

Проверката на АДФИ започна след сигнал, подаден от двама юристи в Пазарджик - Валентин Табаков и В. Стоянов, в който те посочват, че за времето от януари 2012 до април 2014 година има нарушаване на чл. 34, ал. 1 от ЗМСМА и съветниците са получавали неправомерно с около 50% повече месечно трудово възнаграждение от посоченото в закона. С други думи всеки общински съветник е получил с около 4 000 лева повече за работна заплата.

От АДФИ уточниха, че финансовата инспекция все още не е приключила и на този етап не могат да бъдат оповестени точните суми с начислените към тях лихви, които трябва да възстановят съветниците. До приключването на инспекцията няма да бъдат оповестени и имената на съветниците, които са възстановили доброволно неправомерно получените суми и на тези, които все още не са ги възстановили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик