Проблемът с ромските сватби в Пазарджик - отново на дневен ред

11709
Проблемът с ромските сватби в Пазарджик - отново на дневен ред
Снимка: Facebook

Заради силния шум от ромските сватби в ромския квартал "Изток" на Пазарджик, жители в града се готвят за бунт, информира Нова телевизия.

От 16:00 до 22:00 има абсолютен звуков терор, оплакаха се недоволните. Една от жените призна, че с новата наредба все пак няма шум след 22:00 часа. Полицията казва, че Общината трябва да им нареди, Общината не прави нищо – искам да се направи нещо. Имаме замервания от РЗИ за шума, добави друга жена.

В Перущица се оплакват от силна музика, която "ехтяла" до 22:00

Отново недоволство заради силно кънтяща музика и нестихващи ромски сватби – този път в Перущица. Подложени сме на геноцид, в про...

Основният източник на шум е едно заведение, за което една от оплакващите се попита кой е разрешил да се построи, защото било в земеделска земя. От Общината обясниха, че заведението има всички необходими разрешителни. Гласуваха ли общинските съветници статута на земята, попита отново една от жените и заяви, че ще има дело в Страсбург.

Същевременно представители на ромската махала отрекоха, че има много шум. Сега шумът е намален „с 98%” спрямо миналата и по-миналата година. Музиката е от 16:00 до 21:00 часа, каза един от ромите. Чудя се откъде вземате пари да празнувате така, аз не мога да си го позволя, а по цял ден работя, подскочи една от най-активните протестиращите. Защо ние да празнуваме с вас, възмутиха се хората срещу ромите, които ги поканиха да празнуват с тях. Плащаме по 50 лева за разрешение за провеждане на сватба.

По думите на заместник-кмета на Пазарджик Петър Петров от април насам действа новата наредба за шума. Оттогава няма нито едно разрешително за ромска сватба на открито. Става въпрос за празненства, които не са в заведения. Проблемът е заради две заведения, които са от открит тип, посочи Петров. Той заяви, че заведенията са санкционирани, но има рецидив от тяхна страна.

През миналата година има замервания на шума – осем на брой, като те са показали стойности между 40 и 65 децибела. Нормата е 35 децибела. Досега тази година замервания няма, но ще има – на принципа на внезапните проверки, казаха от РЗИ.

В Пазарджик решават за ромските сватби

Проблемът в Пазрджик не са само ромските сватби, а всички тържества, които правят ромите. Причината – децибелите са в пъти над до...

По статистика на полицията, в квартал „Изток” са съставени 37 акта за шум, 4 конкретно за административни нарушения. В различните ситуации актовете се съставят на организаторите на празненството или на собственика на заведението, в което е сватбата. При първо нарушение глобата е 500 лева. На въпрос колко хора са глобени, заместник-кметът Петров призна, че на две заведение – по една глоба. Административното нарушение се санкционира с поне 2500 лева, като двете заведения още не са ги платили заради течащ срок на обжалване.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик