Ремонт на моста над Марица, нов физкултурен салон, канализация на село Ивайло: Кметът на община Пазарджик с отчет за януари

208
Ремонт на моста над Марица, нов физкултурен салон, канализация на село Ивайло: Кметът на община Пазарджик с отчет за януари
Снимка: община Пазарджик

Кметът на Пазарджик публикува своя отчет за първия месец от 2024 г. в официалната си Фейсбук страница. Ето какво гласи той:

"Първият месец от новата 2024 година беше динамичен и много натоварен за общинската администрация. Заедно с колегите не спираме да работим с ясна мотивация и да споделяме какъв е прогресът и какво успяваме да отвоюваме за съгражданите ни.

Благодарен съм на болшинството колеги от общинския съвет за това, че одобриха безлихвен заем от 11 млн. лева, за да заплатим стари задължения, натрупани по времето на предишното ръководство. Това е важно първо, защото чрез него ще спестим над 4 млн. лева на Община Пазарджик, които следваше да бъдат натрупани за следващите 3 години към вече съществуващите задължения. И второ, дълговете ни поставяха под риск получаването на десетки милиони левове по европейски програми. С това успяхме да подсигурим нови средства за така чаканото възстановяване на Пазарджик. Необяснимо остава за мен поведението на някои от общинските съветници, които не пожелаха да подрекпят това решение, очевидно водени от лични, а не обществени подбуди.

Подготвихме бюджета на Общината за 2024 г. и проведохме обществено обсъждане на същия. Тази година налице имаме най-после балансиран бюджет, като нашата основна цел е през 2024 г. да бъде стабилизирано финансовото състояние на общината. Приходите са вече реални и реалистични, а разходите са оптимизирани. Осигурили сме средства за всички необходими дейности, които Общината следва да обезпечи. И най-ключовото: за да постигнем това НЕ е нужно да се вдигат данъците през 2024 г., с което спирам всички спекулации.

Подадох сигнал до Прокуратура поради съмнения за разкрита имотна схема, която цели противозаконно да лиши граждани от правото им на собственост върху притежавани от тях имоти в землището на с. Априлци. Общината повече НЯМА да бъде съучастник в схеми, които, подозирам, са с действаща организирана престъпна група, която през годините противоправно е отнела хиляди декари земеделска земя от нищо неподозиращите техни законни собственици, с цел да бъдат изградени фотоволтаични централи върху тях. Очаквам разследващите органи да си свършат работата и да защитят конституционно гарантирани права на гражданите!

Имаме уверението на АПИ от днес, че в рамките на март месец ще се пусне обществената поръчка за проектиране и строително-ремонтни дейности на моста на р. Марица! През лятото ще започне и същинската ремонтна дейност след избиране на изпълнител, когато трафикът няма да бъде така интензивен и пренасочването към другите два моста ще може да се осъществи с минимален дискомфорт.

Работим за изграждането на Етап 1 и Етап 2 от Западния околовръстен път, като след забавяне от няколко години ние ще започнем отчуждителните процедури, които незнайно поради каква причина не са били завършени. Надяваме се да завършим с процедурите по отчуждаване на частните имоти от техните собственици по плавен път и до края на 2025 г. и през 2026 г. да се стартира изграждането на околовръстния път.

Продължаваме работата във връзка с проектите, за които беше осигурено финансирането в размер на 43 млн. лева. Очакваме МРРБ да ни покани да сключим договор за изграждането на канализацията на с. Ивайло. Фирмата-изпълнител има готовност, очакваме зелена светлина от МРРБ. На преден план е и реновирането на квартал Марица-Болницата, което предстои да стартира през тази година.

Тази седмица предстои да сключим договор с избрания изпълнител за изграждането на физкултурния салон на ОУ Проф. Иван Батаклиев. Осигурили сме средствата, които спомняте си ММС е отпуснало през декември 2021 г., но същите са били похарчени от бившето ръководство на Община Пазарджик незнайно за какво. Салонът следва да е готов за старта на учебната 2024/2025 г. и да има къде от есента и зимата децата да карат час по физическо.

Със заповед от вчера наредих да се извърши инспекция на всички светофарни уредби в града като експедитивна мярка след нелепия инцидент в събота с падналия светофар. Служителите и техническите лица днес и утре са на терен, за да инспектират годността на светофарните уредби, същите ще изготвят доклад и ако някои от съоръженията са компрометирани, ние ще предприемем действия по техния ремонт или подмяна, така че в бъдеще такива инциденти да не се повтарят. Държа това да се случи по максимално качествен начин за сигурността на гражданите. Говорил съм с КАТ да поемат регулацията на кръстовището, защото само пътните знаци за стоп и предимство не са достатъчни – моля гражданите за разбиране, докато отстраняваме проблема.

От 2 месеца ни се отказва достъп до счетоводните документи и начинът по който се изразходват средствата във ФК Хебър, които знаете в голямата си част се били осигурявани от Общината. Това, което аз виждам, е, че сегашното старо ръководство на ФК Хебър, което се преизбра, стои с една единствена цел – да разпродаде футболистите, да усвои парите от трансферите и активите на клуба и след това да го фалира. Категорично заставам зад съхраняването на ДЮШ. За целта ние готвим промени в Наредбата за финансиране на спортните клубове, която Общинският съвет ще трябва да гласува на февруарската сесия, така че да можем законно да подпомагаме школата и заплатите на треньорите да бъдат гарантирани. Проведохме вече няколко срещи с треньорите на ДЮШ, утре предстои и такава среща с треньорите и част от родителите, на която ние ще препотвърдим нашето намерение Общината да застане зад школата. Държим САМО на прозрачност, за да е ясно, че парите отиват за децата и техните треньори.

Очаквайте още повече и през февруари – страхотни победи, иновации и ключови решения за разцвета предстоят и нямам търпение да можем заедно с екипа ми да ги споделим! Спокойна вечер и благодаря за подкрепата на всички наши съграждани – тя не спира да ни дава увереността, че действията ни водят до тази промяна за Пазарджик, която всички заслужаваме да видим.🙏"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Първа копка на дългоочаквания нов физкултурен салон в ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com