Скандал около дом за деца във Велинград - има или няма злоупотреби

19352
Скандал около дом за деца във Велинград - има или няма злоупотреби
Снимка: Thinkstock

Заради това, че носят пари, в Центъра за деца от семеен тип във Велинград гледат малчугани. Колкото повече деца има, толкова повече пари идват. На всичкото отгоре има и злоупотреби с евросредства, твърдят в свой сигнал три жени.

Според някои документи има купуване на консумативи на завишени цени и при завишено количество. Например – купуват се 50 якета за 14 деца. Или ароматизатор за 3 лева, когато струва 50 стотинки.

Семинар за родители на деца с хронични заболявания във Варна

На 7 март, събота, в сградата на Община Варна, зала Варна, ще се проведе семинар за родители на деца с хронични заболявания и деца, нуж...

Категорично в този случай не може да се говори за злоупотреба с евросредства. Става въпрос за договор от 330 хил. евро, като има авансово европейско плащане от 60 хил. лева, твърди заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред bTV. Според нея дори няма завишени цени на продукти, защото става въпрос за пакети, не за бройки, въпреки твърденията в журналистическото разследване на телевизията. Където има несъответсвие, ще има корекция, заяви Русинова.

Пред зам.-министъра бяха показани таблици с разходи, за които отникъде не личи, че са прогнозни. Русинова обаче уточни, че 30% от разходите няма да бъдат признати. И добави, че отчетът е връщан няколко пъти на Велиградска община, за да се нанасят корекции.

Според зам.-министъра се измества темата – от грижата за децата към битов скандал. Трите дами, които подадоха сигнала, работят в дома като външни служители и явно не се стига до разбирателство с останалата част от дома.

Русинова уточни, че от пет години върви процес на реформа – затваряне на домовете за деца тип „казарма”.

Няма пари за извеждането на деца с увреждания от домовете

До края на годината 800 деца с увреждания трябва да бъдат изведени от домовете и преместени в жилища от семеен тип. Никой обаче не осиг...

Беше зададен и въпрос как е допуснато осем месеца жени да не си вършат работата с деца? Става въпрос за две от трите жени, подали сигнала. Русинова отговори, че оценката може да се дава само от прекия им ръководител. Длъжностното лице обясни, че екипът на Община Велинград е отговорен. Русинова каза и, че хем няма достатъчно добри кадри, хем можело да се намерят, но не било въпрос на заплащане, а „на сърце и кауза”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com