Цветислава Цветкова: 4000 души в община Трън разчитаме на 1 лекар

5524
Цветислава Цветкова: 4000 души в община Трън разчитаме на 1 лекар
Снимка: Община Трън

Цветислава Цветкова е кмет на Трън от октомври 2017 г. Тя спечели предсрочните избори след като предшественикът й Станислав Николов подаде оставка. Преди това е била заместник-кмет. До извънредните избори бе временно изпълняваща длъжността кмет на община Трън. Завършила е педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Actualno.com я потърси за интервю, в което да разкаже за важните проекти и предизвикателствата в управлението на една малка община. Засегнахме проблемите с недостига на лични лекари в Трън, където за цялата община е останал само един, а също така и с тънещият в разруха паметник, създаден в чест на загиналите за свободата.  

Г-жо Цветкова, очевидно тази година, или поне няколко месеца от нея, ще сте без бюджет. Какво означава това за вас като кмет, какви ограничения ще са нужни?

Ние вече минахме по този път - да работим без бюджет. Знаете, че и миналата година нещата до един период бяха в това положение. Указанията, които са ни дадени от Министерството на финансите, и средствата, които ни се превеждат, към момента са достатъчни, поне за нашата община. Покриваме разходите, които имаме. Не изпитваме някакви затруднения, но за нас щеше да е по-добър вариант да имаме бюджет, на който да стъпим и по-голяма яснота какво ще се случва до края на годината. Сега работим, знаете, с част от бюджета и нещата не са толкова изчистени.

Затруднения може би ще има, ако трябва да съфинансирате проекти или не само?

Да, но към настоящия момент тази проекти сме ги оставили на заден план. С постановление дойдоха капиталовите разходи за годината. Предстои да вземем решение с Общинския съвет за тях, за да може на по-ранен етап да ги пуснем, защото миналата година имахме доста затруднения. Това към момента е коригирано и съобразено. Ще успеем с плановете и  програмите на общината на по-ранен етап да започнем изпълнението на капиталовия списък тази година. За проектите кандидатстваме само по тези програми, за които не се изисква съфинансиране от общината.

Имахте ли одобрени от МРРБ пътни или ВиК проекти?

Имаме един одобрен проект и към момента още тече процедурата за избор на изпълнител. Той е за ремонт на четвъртокласен път, но не е голям като сума. 50% от нея вече е по сметката на общината и при избор на фирма имаме готовност да започнем изпълнение на договора.

Кои са важните ви изпълнени обекти досега в мандата?

Те са много, но най-важен е довеждащият водопровод за община Трън с дължина 4,250 км. Успяхме да го приключим през 2022 г. Водопроводът беше в много лошо състояние, имахме непрекъснато аварии, проблеми с качеството на водата. Мостът към кв. Мурговица, който беше отнесен преди няколко години при наводнение в града, също е готов. Осигурихме достъп на около 500 човека, които живеят в квартала.

За предстоящия строителен сезон какво ви остава да направите?

Имаме доста планувани обекти. Ще наблегнем на асфалтирането на улици в населени места. Последно в 6 села изкърпихме асфалта. 

Готвите ли се за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост, какви са опциите за малки общини като вашата?

Готови сме и чакаме само възможност да видим къде ще можем да се класираме. Знаете, че ограниченията в досегашните програми бяха доста. В много от тях малките общини не можехме да се класираме, даже не можехме да подаваме проекти. До момента сме входирали 8 улици от четвъртокласната пътна мрежа в ДФ "Земеделие". Там имаше яснота и всички общини можехме да кандидатстваме. Имаме готовност да се включим и в Плана за възстановяване с проекти.

Най-голямото ви предизвикателство през последните години?

Смяната на довеждащия водопровод, защото още от началото на мандата започнахме да се борим за средства. По различни програми кандидатствахме, но не бяхме финансирани, а проблемът беше сериозен. Предизвикваше и доста свлачища по пътя към едно от селата, през които минава. Имаше опасност хората да останат без път. За мен осигуряването на средства за този проект беше най-главна задача и предизвикателство в мандата.

Сварихте изключително тежък период на ковид криза, а после инфлация, как се справихте?

Имахме много голям застой в работата. Получиха се някои пропуски, които установихме впоследствие, но пък най-важното беше животът и здравето на хората. За другото имаме време пред нас и ще компенсираме пропуските. 

Цялата община е останала само с един личен лекар, зависи ли нещо от вас за решаването на този проблем?

Направихме доста срещи, писахме писма до Министерството на здравеопазването, до Здравната каса в Перник. Дадохме гласност с идеята някой да чуе и да прояви интерес. Към момента все още сме с един общопрактикуващ лекар. И чрез вас ще приканя някой, който желае да работи при нас, да заповяда! Ще му осигурим помещение, а и жилище, ако не желае да пътува. Водим преговори с един медицински център в София, които бяха гледали едно от предаванията. Потърсиха ни и договаряме с тях от пролетта да изпращат специалисти по един или два пъти в седмицата, на които също ще предоставим помещения в бившата болница. Целта е да облекчат работата на единствения личен лекар, защото, ако проблемът е за специалист и се знае примерно, че той в определен ден ще е в Трън, моите съграждани да отидат при него, да не пътуват до най-близкия областен град Перник.

Има ли напредък по проблема с укрепването на паметника в местността Слишовска могила край Трън? 

Към момента не. Средствата, които бяха дадени на общината, ние ги върнахме на Министерството на финансите, тъй като бяха много малко. Не стигаха за нищо. В противен случай трябваше да започнем едни възстановителни дейности, но да не можем да довършим. Нашето КСС, което бяхме представили за одобрение, беше за около 80 000 лв., а ни отпуснаха 20 000 лв.

Само една четвърт от нужната сума?

Да. Ние обсъдихме въпроса с ръководството на общината и с общинските съветници и преценихме, че по-добрият вариант е да не започваме нищо, тъй като нямахме никаква сигурност за останалите средства, нужни за укрепването на паметника.

То в какво се състои?

Паметникът има една висока кула, която към момента има изместване от оста си. Първо трябваше да се даде конструктивно становище. Него го имахме, но трябваше да се изготви конструктивен проект за укрепване. Трябваше да се махнат по-голямата част от плочите, с които е облепен паметникът. От разместването на кулата част от тях са поддали, има и паднали. Ние не знаехме дали само тези плочи трябва да се подменят, или по целия паметник. Имаме прораснали храсти по част от паметника, прилежащата част също е доста обрасла. Трябва да се смени ел. инсталацията. Опасявахме се да не нанесем по-голяма щета с половинчата работа.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Новият учебен корпус на най-голямото училище в Перник ще е истинско бижу (ВИДЕО)

Държавата дава 6 000 000 лв. за да е по-хубаво, кметът на Ковачевци бездейства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com