Язовир "Пчелина" вече е почти изцяло пълен с вода

13864
Язовир "Пчелина" вече е почти изцяло пълен с вода
Снимка: Actualno.com/Кирил Апостолов

Над обем от 54 млн. кубични метра ВЕЦ „Пчелина“ може да използва за производство на електроенергия постъпващия в язовир „Пчелина“ воден приток, като водата трябва да се преработва равномерно през денонощието. Това показва справка на Actualno.com в месечния график за ползване на водите от комплексните и значими язовири в България, който се изготвя от МОСВ. Графикът е за месец септември.

Утвърденият от държавата график показва, че общият обем на язовир „Пчелина“ е 54,2 млн. кубични метра, като наличният обем на 1 септември е 53,9 млн. кубични метра. Освен това, за осигуряване на минимално допустим оток в реката след язовира, трябва да бъдат „пропускани“ 1,860 млн. кубични метри.

Протест утре пред МОСВ заради строителството на ВЕЦ в Рила

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ подкрепя протеста на членовете на...

Прави впечатление, че в графика за месец август за пръв път се появява бележка с указание при какъв обем на „Пчелина“ може ВЕЦ „Пчелина“ да произвежда ток. През август обаче минимално допустимият отток в реката след язовира е бил по-малък – 0,778 млн. кубични метра. Освен това наличният обем на язовира графика за август е бил по-малък – 52,400 млн. кубични метра. През последните три месеца, съгласно графиците на МОСВ, най-малко вода в язовира е имало в през юли – 46,351 млн. кубични метра. Още през юли МОСВ въвежда условие от 0,778 млн. кубични метра минимум допустим отток в реката след язовира.

Случаят "Пчелина"

На 28 юни тази година МОСВ разпореди "незабавно спиране на водовземането от язовир "Пчелина" с цел производство на електроенергия от ВЕЦ "Пчелина", което обяви с официално съобщение на интернет страницата си. Това стана, след като екоминистерството направи проверка по сигнал на „зеления телефон“ на МОСВ за ползване на големи водни количества от язовир „Пчелина“ и жалба от жители и собственици на имоти и туристи в района на язовира.

Проверката констатира намаляване на нивото на язовира, но не беше съобщено официално каква е причината за понижението на нивото. МОСВ обаче официално уточни, че "предстои да бъдат предприети необходимите законосъобразни действия за изменение на издаденото разрешително (бел. ред. - на ВЕЦ „Пчелина“), както и допълнителни ограничителни условия на водовземането в периода на маловодие с цел гарантиране опазването на водния обект и екосистемите в района". Срокът на сегашното разрешително изтича на 15 януари, 2017 година.

Исторически рекорд в производството на ток от ВЕЦ-овете за изминалата година

През изминалата вече 2015-а производството на ток от водните централи е поставило абсолютен рекорд за цялата история на ВЕЦ-овете. Ръст...

Собственик на ВЕЦ „Пчелина“ е фирма „Пауър Туенти Туенти“ ООД. Във фирмата дялове имат Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия депутат от ДПС и бивш зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри Кулов е неин брат. "Спазили сме всички законови изисквания и предписания на министерствата на екологията и на земеделието. Няма извършени нарушения. Дори проверката на МОСВ не е открила такива", заяви Фатме Илияз пред Mediapool в деня, в който МОСВ разпореди временно спиране на черпенето на вода с цел производство на ток.

По договор, преди решението на МОСВ от 28 юни, ВЕЦ "Пчелина" може да ползва за производство на ток месечно 20 млн. кубични метра от язовир "Пчелина", а годишно - 182,380 млн. кубични метра. Припомняме, че през тази година, към днешна дата (01.09.2016), най-ниското ниво на язовир "Пчелина" според официалните данни на МОСВ, е регистрирано през юли - 46,351 млн. кубични метра.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com