X
 
 

Пещерни води, водоизточник от стара карта или подпочвени води - алтернативите за Перник

4418 2
Пещерни води, водоизточник от стара карта или подпочвени води - алтернативите за Перник
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Водоснабдяване на Перник с пещерни води, с подпочвени води или от забравен водоизточник, съществуващ на стара карта - тези три алтернативи, дадени от професори и експерти на регионалният министър Петя Аврамова в момента се оценяват от МОСВ дали са изпълними. Това съобщи пред парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

Първото предложение предвижда еднократно да бъде изчерпана водата от подземни карстови пещери, които те са намерили и в които са открили голямо количество вода като езера в пещерите, поясни Аврамова. Предлага се водата да бъде изпомпена и да се вкара в естествените притоци на р. Струма. Освен това се предлага аварийно освобождаване на статичния обем вода от помпена станция "Крепец", която в момента не работи. Става въпрос за обем от 1 милион кубика и това е палеативна мярка, ако се изчерпа водата в язовира.

Кметът на Перник казва, че засега новият воден режим няма да влиза в сила

Засега новият воден режим в Перник няма да се въвежда. Това е съобщил лично кметът на Перник Станислав Владимиров за БНТ. Причината е,...

Другото предложение е да се направят тестови сондажи във вододайната зона на язовир "Студена" като се черпи  вода аварийно от подземно ниво, което да допълва водата, отиваща за питейни нужди от язовира. Ако се окаже че има достатъчно дебит и добро качество на подпочвената водата, след това да се направят постоянни сондажи, като се изпомпва вода непрекъснато, предлагат експертите. Предложението им е да се направи водопровод по дъното на язовира по който водата да отива в пречиствателната станция за питейна вода, без да се смесва с тази на язовира. 

Третият вариант е за село Дроган, където според стари карти има водоизточник с предположение за 100 литра в секунда. Селото се намира на пътя на водопровода, който е от язовир "Студена" към Радомир и би могло с помпена станция и кранови възли да върнем обратно по този водопровод вода към язовира като използваме съществуващата инфраструктура, увери Аврамова и подчерта, че първо трябва да се проучи дебита и качеството на водата.

"Нямаме компетенциите като министерство да оценим предложенията и сме ги изпратили на МОСВ. Проведох разговори с министър Нено Димов по най-бързия начин да бъдат разгледани от специалисти хидроинженери и ако има възможност за реализация, сме готови да съдействаме с търсене на финансиране, проектиране и изграждане.  Надявам се в тази кризисна ситуация, че всички действат максимално бързо, така че очаквам да бъдат разгледани в близките няколко дни", коментира Аврамова пред журналисти. Тя отбеляза, че трябва да се направи много внимателна преценка, защото нарушение във вододайната зона на този язовир може да  доведе до големи проблеми.

Прокуратурата разследва безстопанственост във ВиК Перник

След проверки на Окръжна прокуратура и Районна прокуратура в Перник за източването на язовир „Студена“ и водния режим обви...

Това което е в правомощията на МРРБ, по думите й е направено. "Предизвикахме общо събрание, за да освободим директора на ВиК Перник. От вчера е назначен прокурист на ВиК Перник - хидроинженер, бивш управител на ВиК Перник Камен Каменов", заяви тя и изрази надежда за ефективен диалог с местната власт.

Аврамова съобщи още, че се действа за изготвяне на нов Закон за ВиК. Създадена е работна група и очакванията са проектът да бъде готов през май 2020 г.

Actualno.com

Етикети:

  •   СВ. ГОШО ТАРАБОВСКИЙ 2 СВ. ГОШО ТАРАБОВСКИЙ преди 2 месеца Профил на трол?
    АМИ ,ДА ! НЕ САМО ИМ ИЗТОЧИХА ВОДАТА , НО И ИМ Я ИЗПИХА ! ЛИЧНО БОЙКО БОРИСОВ ИЗПИВА ПО 10 ЛИТРА ПЕРНИШКА ВОДА ДНЕВНО НАЙ-БЕЗОТГОВОРНО ! МЕНТЕ СОЦИАЛИСТИТЕ Т.Е. КОМУНИСТИТЕ ПРАВЯТ МОЛЕБЕН И МОЛЯТ СВ.ОНУФРИЙ ВОДОЛИВЕЦ ДА......ТАКОВА, АМА ТОЙ НЕЩЕ ,ЩОТО ...ТАКОВА....
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Мама ви да е*ба ГРОБ-арска! Източихте водата на хората!