X
 
 

Петя Аврамова с подробности за спасителния проект за водата в Перник

1634 5
Петя Аврамова с подробности за спасителния проект за водата в Перник
Снимка: БГНЕС
"Не захранваме Перник с вода от София, а това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени като се използва ВиK мрежата на София. Това изисква изграждане на допълнителен водопровод и помпена станция "Мало Бучино". Този вариант е резервен вариант, който ще остане в бъдеще." Това обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова за проекта, от който се очаква да спаси Перник от водната криза.

Тя допълни, че се работи усилено за стартиране на строителните дейности:

Перник няма да "изпие" водата на София

Планът на правителството да захранва Перник с вода от язовир "Белмекен" през ВиК мрежата на София не е заплаха за водата на столицата. ...

"Изготвя се идеен проект, в максимално бързи срокове да биде издадено разрешение за строеж. Министърът на икономиката, който е принципал на дружеството, ангажирано да изпълни проекта, каза - 45 дни. Ще има мобилизация. Очаква се държавното дружество "Монтажи" да изпълни проекта. Вече се работи по доставката на материалите. Ориентировъчната стойност ще бъде около 25 млн. лв, която ще бъде платена от министерството на икономиката", разясни още Аврамова.

Тя беше категорична, че проектът по никакъв начин няма да застраши водата на София.

"Смятам, че всички политически сили в СОС ще подкрепят предложението", изрази увереност министърът в интервю за БНТ.

Преди нея в студиото бившият министър на околната среда и водите Нора Караджова заяви, че "всички знаят, че довеждащите съоръжения и ВиК мрежите са стари. Създаването на холдинг е един от начините за по-добър контрол и съдействие за водите. Бих направила и още една стъпка напред – предприятие, което да довежда вода за напоителните системи. Доставката на вода трябва да има здраво държавно управление."

Божанков: Водната криза и отпадъците са в следствие от крупни икономически интереси

"Прехвърлянето на отговорност няма да реши проблемите. Не е проблемът, че се горят отпадъци, а че се горят такива с неизвестен произход...

Вижте мнението и на министъра на икономиката Емил Караниколов в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети: