X
 
 

Правителството чака "да" от Столична община за Перник, общината чака правителството

1389 3
Правителството чака "да" от Столична община за Перник, общината чака правителството
Снимка: Actualno.com
Министерски съвет взе решение да се поиска официално разрешение от Столичния общински съвет за пренасочване на вода от София към Перник. Трима министри (на енергетиката, на регионалното развитие и на екологията) ще поискат от СОС да се ползва инфраструктурата на Софийска вода за пренасочване на необходимото количество воден ресурс от водосбора на „Белмекен“ през Бели Искър към град Перник.

"Внасяме предложението в Столична община. Столична община са изискали същото становище. То касае на 100% възможността през мрежата на София, безпрепятствено, без да създадем проблеми вследствие на тази дейност на жители на град София и областта. Становището на концесионера на ВиК-София казва, че по тази мрежа могат да се преведат допълнително 400 литра в секунда, а нашето искане беше за 300 литра в секунда, за да може да бъде обезпечено водоподаването към град Перник. Целта е да възстановим силите на язовир Студена. Предстои възлагане на фирмите-изпълнители. Очакваме до края на деня да получим точните данни за стойността на проекта. Той ще бъде качен, за да се запознае обществеността с него. Виждам много добро отношение от СОС, чакаме тяхното решение". Това каза на брифинг след заседанието на МС министърът на икономиката Емил Караниколов.

Във воден режим Перник може да изкара до април, обясни кметът Станислав Владимиров

Един кмет няма място на протеста, но е нормално хората да са гневни. Тук имаме обективно несвършена работа. Разчитаме в този воден режи...

След като стане ясна точната финансова стойност на проекта, парите ще бъдат гласувани на извънредно заседание на МС.

Пред Actualno.com обаче лидерът на групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов коментира, че процедурата, която предстои, ще отнеме на общинарите поне 2 дни докато се разгледат всички необходими документи. По думите му първо СОС не може да направи нищо, преди да бъде внесено официално предложението от правителството/ което още не е факт/. Предложението трябва да бъде разгледано, да бъде направен доклад от кмета Йорданка Фандъкова със становище от „Софийска вода“ и чак тогава той да бъде гласуван на заседание от СОС. Трябва да има и писмено съгласие от областния управител на София, добави той.

Припомняме, че този екшън-план беше решен още в събота, 18 януари, когато на извънредна среща в МС. Още тогава беше казано, че СОС трябва да даде разрешение за използването на водопреносната мрежа на София. Тогава стана ясно и че строежът на съоръжението между Мало Бучино и Перник ще отнеме около 40 дни. Подробностите ЧЕТЕТЕ ТУК.

Кметът Йорданка Фандъкова пък отговори, че това няма как да стане без решение на Общинския съвет след цялостен анализ на наличната документация и предупреди, че ако има опасност водата в столицата да намалее, то водата за миньорския град ще бъде спряна. Позицията на столичния кмет ВИЖТЕ ТУК.

София поиска гаранции от държавата, за да тръгне вода за Перник от "Белмекен"

Все още няма решение относно предложението на правителството в язовир "Студена" да се влива вода от водосбора на язовир "Белмекен" през...

След заседанието на кабинета днес се оказа, че все още не е ясно и дали водата, която се договаря за Перник от яз. Бели Искър, е годна за пиене.

"Изпратили сме до здравните органи искане за анализ до здравните органи дали водата е заразена. Има възможност елементи да са слезли на дъното, когато започнем да изпомпваме, може да се раздвижат и да има негодна за пиене вода. В никакъв случай няма да снабдяваме с негодна за питейни и битови нужди", допълни Караниколов.

Оказа се, че Камарата на строителите е предложила помощ за изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник и помпена станция при среща с премиера Бойко Борисов.

"Камарата на строителите предлага на МС помощ и подкрепа за изграждане и подкрепа за водопровод и помпена станция за Перник. Пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит в създаването на ВиК мрежи. Надяваме се успешно да се реализират тези 13,5 км и помпената станция", обяви министър Петя Аврамова.

Петя Аврамова с подробности за спасителния проект за водата в Перник

"Не захранваме Перник с вода от София, а това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени като се използва ВиK мрежата ...

"Чувстваме се задължени да помогнем на гражданите на Перник, защото това са наши съграждани и ние не можем да ги оставим без вода по никой начин. Готови сме с хора и техника да се включим във всички етапи на изграждането на това трасе, за да не страдат гражданите на Перник", каза изпълнителният директор на Камарата на строителите Валентин Николов.

Actualno.com

Етикети:

  • Мюрето на ГЕРБ  ! 3 Мюрето на ГЕРБ ! преди 1 месец Профил на трол?
    Измамата на ГЕРБ действа ! За да се измъкне от батака ГЕРБ сложи на въдицата примамката ХАЗАРТ и балъците клъвнаха ! Така сега никой не говори за язовири, води, радиоктивни боклуци, внос, бали, горене в ел.централи ... Бурята отмина . Плебса е доволен !
  • Кафе или Чай в кръчма-барче ? 2 Кафе или Чай в кръчма-барче ? преди 1 месец Профил на трол?
    Чешмяна вода ли ? Предпочитам тоалетната чиния ... заради повръщанията след капут на лигавиците си . Машеш ли си ръцети , заради същото ? Ето : не пи от онова и готово . Вместо да си от свобдоният пазар онова-друго , вместо да си чакаш резултати от джипи-лаборатория , пий си чиста вода , готви с чиста води , изобщо не мисли за хранчето в твоята апартаментската инсталация , освен ако виждаш изпраше виж още ›› нията си сутрин . Ех , това вече не е вече другото , а точно това : България , здравето , преход към пазарните условия , ЕС .
  • пиене или миене ? Въпросът 1 . 1 пиене или миене ? Въпросът 1 . преди 1 месец Профил на трол?
    купи си хапчета за онова отзад - абе не можеш ли ? Ето , пи качествена вода вместо да даваш пари за задръстванията ти . Иначе , всичко - както винаги - OKay .