Д-р Ангел Кунчев: Свикнете да живеете с този коронавирус, трябва да пазим първо възрастните

15775
Д-р Ангел Кунчев: Свикнете да живеете с този коронавирус, трябва да пазим първо възрастните
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов

"Свикнете да живеете с този коронавирус. Един-два месеца той ще е навсякъде около нас." Това призова днес, 11 март, в Плевен главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той цитира изследвания на института "Роберт Кох", според които до 65-70 процента от населението може да бъде заразено. Това обаче не значи, че заразените ще бъдат непременно болни и ще имат нужда от медицинска помощ. В болница ще влизат възрастните хора, за които е ключово важно да получат необходимото лечение, поясни д-р Кунчев.

Той пристигна в Плевен, за да участва в заседание на Областния оперативен щаб във връзка с всички последици от коронавируса и неговото разпространение.

В Киев затварят училищата

От четвъртък, 12 март, в Киев се въвеждат превантивни мерки във връзка с коронавируса. За утвърждението на плана за противоепидемически...

"Всички страни вървят по този път. От тази гледна точка Плевен е една крачка напред. От опита, който натрупахме тук дори само за 48 часа, трябва да си направим някои изводи и ние сме ги направили. Първо за това, че колкото и да се налагат мерки за карантина и за ограничаване на разпространението, това не трябва да затруднява дейността на лечебните заведения. Не трябва да спира достъпът на гражданите до Спешна помощ. Но пък апелът ни към гражданите е в тези моменти да търсят такава помощ основно през общопрактикуващите лекари и да отлагат всичко, което може да бъде отложено. Виждате ситуацията и в "Пирогов" - необходими са поне няколко часа за преустройство на работата - за концентриране на място, което е безопасно, на всички положителни случаи на контактни, които наблюдаваме, за цялостна дезинфекция на лечебното заведение и след това то да продължи да работи с нормалните си функции", каза д-р Кунчев.

Той допълни, че като цяло мерките, които бяха предприети по-скоро към грипната епидемия, ще бъдат запазени в трите региона – София, Плевен и Габрово. За всички останали региони стартира нормалният учебен процес в училищата, защото учениците не са и особено рискови по отношение на коронавируса. Ваканциите няма да бъдат удължавани повече от до неделя, защото няма основание, смята главният санитарен инспектор.

"Оттук нататък усилията трябва да бъдат насочени преди всичко към най-рисковата група – това са възрастните хора. А тези мерки вече не са толкова медицински, колкото социални. Когато даваме разрешения за работа на кина, театри и др., ние изрично пишем, че трябва да се продават билетите през място и да има един метър разстояние между зрителите. И ако е на закрито и хората са над 250 души, да не се провежда. До голяма степен контактните лица на първите случаи на коронавирус в Плевен и Габрово вече са изследвани и резултатите са отрицателни. Изследва се и групата от италиански работници, които работят по газопровода (бел. ред. - "Балкански поток"), за да спокойни гражданите на Плевен, че от тази гледна точка няма риск“, каза още д-р Кунчев.

Според него всеки университетски център не само може, а е длъжен да направи такава лаборатория – това може да стане много бързо. В лечебните заведения могат да се използват и бързи тестове, защото наистина са бързи и евтини, а този скрининг облекчава много работата. Ако излезе положителен случай, той трябва да бъде потвърден от референтна лаборатория.

"Софийска вода" с мерки срещу коронавируса и грипа

Във връзка с регистрираните случаи на коронавирус в столицата и удължаването на грипната ваканция, "Софийска вода" ще въведе няколко пр...

Мерките за Плевен

"На този етап с бързи тестове можем да стартираме и ние. Ще ги поръчаме веднага след като се прибера в болницата. Засега няма промяна в състоянието на двамата пациенти с потвърдено наличие на коронавирус – то е добро. През последното денонощие при нас е приет един пациент от рисковата група. Разполагаме с дихателни реанимационни апарати", каза доц. д-р Цветан Луканов, директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен.

"До довечера очакваме резултатите от 24 изпратени проби. Има изпратени тази сутрин още 44 нови проби – резултатите от тях трябва да станат ясни най-рано утре. Под домашна карантина са поставени 200 души", съобщи д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ – Плевен.

"Медицинският университет има готовност да инвестира собствени средства в закупуването на апаратура за диагностика на коронавируса. Вече заявих, че нашите чуждестранни студенти не са рисковата група, която е причина за старта на инфекцията. Имаме категорични данни за това", заяви ректорът на университета проф. д-р Славчо Томов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com