След 4 опита избраха кой да изгради кравеферма за затвора в Белене

5450
След 4 опита избраха кой да изгради кравеферма за затвора в Белене
Снимка: Община Белене

Четири опита бяха нужни на фонд „Затворно дело“ да избере кой ще построи кравеферма на остров Персин (Белене).

Отпреди близо три години институцията има договор с ДФ „Земеделие“ за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по спечелен проект за изграждане на предприятие за преработка на краве мляко там.

Стойността на безвъзмездната помощ по Програмата за развитие на селските райони е  1 620 862 лв., което представлява 50% от бюджета на проекта.

Договорът е със срок три години, но едва в началото на този месец бе избран изпълнител, след три провалени опита.

Първата поръчка за строителство на кравефермата е обявена през декември месец миналата година. Тя е с прогнозна стойност 1,5 млн. лв. без ДДС. За нея кандидатстват фирма „Давидов 2012“ ООД – Сандански, и ДЗЗД „Персин 2019“, състоящо се от „Пирс – Д“ ООД, „Престиж Бизнес – 93“ ООД, „Гел 2000“ ООД и „Авлига Проект“ ООД.

В хода на процедурата обаче първият кандидат е отстранен. До отваряне на ценовата оферта стига консорциумът, но се оказва, че е объркал цените за съответните пет подобекта, давайки за част от тях по-високи цени от обявените максимални. Той също бива отстранен, а процедурата – прекратена.

Втората поръчка е вече с договаряне без обявление. Да подадат оферти са поканени същите двама участника плюс „Българска компания“ АД. На поканата отговарят само „Давидов 2012“ и „Българска компания“ АД.

На преговорите отива обаче само предприемачът от Сандански. Той сключва договор с фонд „Затворно дело“ на 31-ви май тази година. Стойността му е 1 515 300 лева без ДДС. Ангажиментът е да се изпълнят следните подобекти – първи и втори етап от строителството на предприятие за преработка на краве мляко, вертикална планировка, плътна масивна ограда плюс доставка и монтаж на ОВК-оборудване, топлинен център и вентилация.

Според информацията от Фонда на 9-ти юли е било официалното стартиране на обекта с подписване на Протокол №2 за откриване на строителна площадка, определяне на строителна линия и ниво на строежа.

Близо месец по-късно обаче – на 7-ми август, договорът е прекратен по взаимно съгласие.

В подписаното между страните споразумение се сочи, че стойността на изпълнените до онзи момент СМР ще се счита за изплатена от предоставения на изпълнителя аванс. Неусвоените средства пък ще се възстановят в пълен размер, като за възложителя остава и внесената от фирмата гаранция.

В трета процедура за избор, обявена през август месец, се явява само един кандидат – консорциум „Давидов груп“ с участници „Давидов 2012“ и „Стонас груп“ ЕООД. Той обаче е отстранен заради зле окомплектован екип и посочени в офертата дейности, които не се изискват в поръчката и текстове, които са неотносими към нея, като например „подмяна на дограма“, „работа по отделните апартаменти“, „затруднения на живущите“, „съгласуване с председателя на сдружението на собствениците“, „временно селище около блока, съобразено с уличното движение и градски транспорт“ и др.

През октомври месец е обявена четвъртата поред процедура, която пак е с покана за участие. Изпратена е до шест юридически лица - консорциумите "Давидов Груп" и "Персин 2019", фирмите „Българска компания“ АД, "Химремонтстрой" АД, „ВДХ“ АД и "Биотерм" ЕООД.   

Отзовават се „Давидов груп“ с оферта за 1,5 млн. лв. без ДДС и „Биотерм“ ЕООД, чиято оферта е по-скъпа с 27 413 лева. На първо място е класиран консорциумът от същите две фирми - „Давидов 2012“ и „Стонас груп“ ЕООД.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Община Плевен подписа с МРРБ първите споразумения за финансиране на общински инфраструктурни проекти

Непълнолетни стреляха с пистолет по коли и апартаменти в Плевен

Две сгради от Плевен са подали документи за втория етап на програмата за саниране, срокът за кандидатстване е удължен до 28 март

Идеи за съвместни инициативи обсъдиха ученици в Плевен

Безплатни консултации за деца с Даун синдром и родителите им организират в Плевен

Идеи за подобряване на ефективността и взаимодействието между институциите за защита и укрепване на здравето на гражданите обсъдиха на кръгла маса в Плевен

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов връчи най-високото отличие на годишните награди на Сдружение „Артилерия - ген. Владимир Вазов“

Община Плевен подписа колективен трудов договор със социалните партньори в системата на образованието

Културен седмичен афиш на Плевен 11 – 17 март

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни проведе среща с ученици в Езиковата гимназия в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен