Димитра Лефтерова и Старинен Пловдив - една споделена любов (СНИМКИ)

11787
Димитра Лефтерова и Старинен Пловдив - една споделена любов (СНИМКИ)
Снимка: Веселина Божилова/Actulano.com

Преди девет години в Лапидариума в Старинен Пловдив беше посадено дърво от представители на всички етнически общности в Пловдив. Наречено Дърво на толерантността, то светва само ден, след като грейва голямата елха пред Общината.

От девет години насам се спазва и традицията месецът в Старинен Пловдив да бъде придружен с основно културно събитие, което да трае до края му. Тази година това е фотоизложбата на Димитра Лефтерова, една предана на Старинен Пловдив авторка, която не се уморява вече пета година да снима и да снима по хълма, където от хилядолетия живеят хора. Фотосите и показват известни обекти в резервата през четирите сезона, виждаме уж едни и същи сгради и улици толкова различни в зависимост от времето. Калдъръмът е огрян от слънце, поръсен с есенни жълти листа, снежен, пролетно ласкав. Точно това умение на Димитра Лефтерова да вижда по особен, приказен начин заобикалящата среда и да е толкова предана на Стария Пловдив, е аргументът на Управлението на резервата да я покани.

"Особеностите на времето, в което живеем, спазването на противоепидемичните мерки, насочиха вниманието ни към идеята да оживим пространствата на Старинен Пловдив, без да застрашаваме сигурността на хората", споделя Донка Налбантова от Управлението на резервата. "За нас, които познаваме нейните кадри, беше удоволствие на поканим Димитра да стане част от фестивала "Светлина и надежда в Стария Пловдив" и в момента нейни фотоси може да се видят в Балабановата къща, в къща Хиндлиян, в къщата на д-р Стоян Чомаков, където е постоянната експозиция на Златю Бояджиев, както и във външни пространства по ул. "4 януари".

Впрочем паната на външните пространства ще останат доста след края на месеца. Част от тях закриват неугледна ограда на сграда в ремонт и вместо безлични плоскости, предлагат нови гледки на туристите. Идеята на Управление "Старинен Пловдив" е изложбата на Димитра Лефтерова да стане " пътуваща", да бъде излагана и в други градове и така повече хора да се докоснат до приказния дух на резервата.

"Снимките от изложбата показват четири сезона на Стария град, но са от поне пет години", казва Димитра Лефтерова. "Непрекъснато снимам тук. Казвали са ми - защо не отидеш другаде, защо снимаш все едно и също? Как да обясня, че то всеки път е различно - всеки ден, всеки сезон. Започнах да търся необичайни гледни точки към познати сюжети, снимам, снимам, снимам...Често става така, че като се върна и огледам снимките, си казвам - нищо не става. Друг път просто някоя снимка ме грабва и знам, че това е снимката. Не мога да го обясня. Но това се случва. Имам места, които често наобикалям, там и камъните познавам."

Преди няколко години Управление "Старинен Пловдив" показа една много интересна фотоизложба "Старият Пловдив: Възкресението" по материали на историка Владимир Балчев. В нея бе проследена промяната от 1969 година насам, когато започва възраждането на резервата, в който живеят и хора. В изложбата бяха показани много стари снимки на къщите, преди да бъдат възстановени. Амбициозната цел е догодина да бъде издаден фотоалбум, който да обединява тези стари свидетелства на разрухата, превзела красивите къщи от средата на миналия век с картината от днес. Съвременните снимки ще бъдат на Димитра Лефтерова. И тя пак ще обикаля по сокаците в търсене на красотата и необикновената гледна точка.

"Това не е място, в който може да отидеш за един ден, да нащракаш няколко снимки и айде", казва Димитра. Тук дори всеки ден е различен".

Снимки: Веселина Божилова/Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Спират парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com