Фермери от Пловдивско на протест заради липса на ваксини

382
Фермери от Пловдивско на протест заради липса на ваксини
Снимка: БГНЕС

Животновъди излязоха на втори протест заради липса на ваксини против нодуларен дерматит. Още в 9.00 часа фермери от град Стрелча и селата Красново и Беловица, както и от други хисарски села, блокираха пътя към Пловдив.

Според ветеринарния лекар д-р Вяра Гришина от сдружение "Ветеринарна е-практика" хората имат право на подобни действия, защото у нас има 600 хил. говеда, а предоставените ваксини са едва 150 хил. Около 100 хил. животни са неидентифицирани и не са обслужвани от ветеринарен лекар, информира "Дарик нюз".

Огнищата на нодуларен дерматит в Старозагорско вече са овладяни

Областният управител инж. Георги Ранов съобщи днес на пресконференция, че 7-те огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в Старозаг...

Д-р Гришина определи като безумие решението на Българската агенция по безопасност на храните да се ваксинират и неидентифицирани животни. Това противоречи с промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност от 19 февруари тази година. Според тях здравите говеда трябва да се заколят и месото им да бъде изпратено в домове за възрастни хора, а негодните да се изгорят в екарисаж.

Друг е въпросът дали в България има работещ екарисаж, каза ветеринарката. Налага се животните да се загробват, което понякога се забавя заради липсващи разрешителни от РИОСВ, а е и опасно, защото животът на бактериите и паразитите продължава и след заравянето. Живеем в 21 век, а загробваме животни все едно сме в 17-ти, коментира още тя.

Д-р Гришина е категорична, че за една година, откакто нодуларният дерматит е регистриран в Гърция, у нас няма разписана програма за справяне с това заболяване.

Междувременно кметът на с. Калековец се обърна с призив към съгражданите си, които отглеждат преживни животни, да не ги извеждат на паша, защото в съседното с. Трилистник е локализирано огнище на нодуларен дерматит. Съгласно ветеринарните мерки за ограничаване на заразата, ако се появи случай в някое населено място, се унищожават всички животни. Предстои да бъдат евтаназирани всички крави в с. Трилистник.

Танева: Започваме пръскане в крайдунавските общини за заболяването заразен нодуларен дерматит

Започваме пръскане в крайдунавските общини за заболяването заразен нодуларен дерматит. Това каза пред журналисти министърът на земедел...

Заразният нодуларен дерматит се разпространява чрез комари и е изключително вирулентен. Животните в Калековец се намират под сериозна заплаха, защото землището на селото граничи с Трилистник и е само на 3 км от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com