Глад за работници в индустрията в Пловдивско

6024
Глад за работници в индустрията в Пловдивско

Работници за индустрията в Пловдив и областта не стигат, възможно е в най-скоро време да се пристъпи към "внос" на работна ръка от други части на страната, а също и от чужбина. Това съобщи консултантът от Industry Watch Георги Стоев, представил проблемите на регионалния пазар на труда на среща с работодатели от Пловдивско, предаде репортер на Topnovini.bg.

По думите му с развитието на индустриалните зони около Пловдив градът отново е на картата на инвеститорите. Съществуват добри възможности за покупка на земя, строеж на предприятия, логистика, посочи Стоев, но и поясни, че това далеч не е достатъчно.

95 млн. лв. струва всеки неработен ден за индустрията

95 млн. лева струва един допълнителен неработен ден за промишлеността. Изчислението е на Българската търговско-промишлена палата и не в...

Проблемът с липсата на работна ръка се е появил по-осезателно в края на миналата и началото на тази година.

По този повод Стоев поясни, че се наблюдава разминаване между данни и реалност. По последни данни на Агенцията по заетостта в областта са отчетени близо 30 хиляди безработни, а в същото време има стотици места, незаети с месеци, разказа специалистът.

Той поясни, че масово се предлагат базови и средни позиции в производството, което обуславя извода, че липсват хора за индустрията в Пловдив.

Икономистът представи данни, според които 41% от българското население работи, от останалите 59% пък, по последни данни, 13%, хора на възраст от 25 до 61 години, нито са работили някога, нито търсят работа. Част от проблема е и ромската безработица.

Пловдив привлича сериозен интерес от страна на аутсорсинг индустрията

5000 нови работни места ще се разкрият в аутсорсинг сектора в Пловдив през следващите 3 години. Това обяви кметът Иван Тотев по време н...

За привличането на останалите извън пазара на труда Стоев предлага въвеждане на опит от Великобритания, където се организират курсове за по мотивация и откриване смисъла на работата.

От Industry Watch поясниха, че тези курсове дават възможност за самооценка на индивида. Положителното при тях е, че са в значително опростена форма и могат да бъдат разбрани дори и от хора без много високо образование. Подготвят се от специалисти, които чрез насочващи въпроси и игрови ситуации изработват модел, помагащ на безработния да повиши мотивацията си, да опознае качествата си, да се представи добре на интервю.

"Този инструмент работи за хора с абсолютно всякакъв образователен капацитет, дори при роми с ниска българска езикова грамотност", коментираха от компанията.

 

Габрово посреща гости в уникален интерактивен музей на индустрията

Най-новата туристическа атракция на Габрово – Интерактивен музей на индустрията, беше официално открита в града на хумора и сатир...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com