Кметът на Варна поиска 16 млн. лв. за акциите в панаира в Пловдив

3098
Кметът на Варна поиска 16 млн. лв. за акциите в панаира в Пловдив
Снимка: Actualno.com

Кметът на Варна поискал 16 млн. лева срещу акциите, които общината притежава от „Международен панаир Пловдив“. Това стана ясно от изявление на кмета на Пловдив Здравко Димитров на днешното заседание на местния парламент.

Става въпрос за акциите, които преди месец и половина градоначалникът на Варна Иван Портних предложи да се апортират от „Международен панаир Пловдив“ в дружеството „Пълдин Туринвест“. Тогава обаче председателят на местния парламент Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред с мотива, че е получено писмо от Министерство на икономиката, според което, ако се вземе решение за прехвърляне, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК).

Сега точката е повторно внесена за разглеждане на предстоящото за 10-ти декември заседание.

„Аз съм говорил с кмета Портних. Иска 16 млн. лева. Оттеглиха си предния път точката. Сега я вкарва пак във връзка с писмото на министерството, на министър Везиева. Сега им пишем нашето становище и ще използвам декларацията, която прочете колежката. Ще включим и декларацията, включваме и предишното решение на Общинския съвет. Ние не сме съгласни с това. Как може да сме съгласни!?“, коментира малко по-късно кметът на Пловдив Здравко Димитров пред журналисти.

Днешното заседание на ОбС в Пловдив започна с обръщение от „Демократична България“, прочетено от Веселина Александрова.

„Всички помним събитията отпреди месец и половина във връзка с предложението за апорт на акции от Международен панаир Пловдив АД, собственост на Община Варна в дружеството Пълдин Туринвест АД. Едва ли има нужда да припомняме до какъв краен резултат ще доведе такъв апорт. Същото предложение е отново включено в дневния ред на Общински съвет Варна. Сесията им е насрочена за 10 декември, петък. Изцяло без обяснение и до ден днешен остава неизпълненението от страна на кмета Иван Портних на решението на съветниците във Варна акциите в Панаира да бъдат дарени на държавата“, се казва в декларацията.

От „Демократична България“ казват, че пловдивският панаир с дългогодишната си история и принос за развитието на общината е гордост за Пловдив.

„Изключително рисково е да оставим пълното разпореждане с него в ръцете на човек с ясно заявени апетити към придобиване на наистина ценни общински имоти и чието бъдещо управление в по-голямата си част води до строителство на жилищни комплекси“, допълват групата съветници.

Те призоваха Димитров да защити интересите на пловдивчани и да проведете разговор с кмета на Варна Иван Портних, като настоява да оттегли точката от дневния ред, да изпълни решението на съвета от 2017 г. за дарение на акциите на държавата.

Обръщат се и към колегите си съветници от ГЕРБ и БСП за България с призив да гласуват на сесията против внесеното предложение, ако то не бъде оттеглено от варненския кмет.  „Групата на Демократична България в ОбС Варна ще гласуват против“, декларира Александрова.

Справка в сайта на община Варна сочи, че действително за 10-ти декември е внесена повторно за разглеждане отпадналата от октомврийското заседание докладна. Тя е окомплектована с пет документа.

Единият е писмо от кмета Иван Портних с дата 15-ти октомври, което по същество е докладната за вземане на решение с подробно описание на ситуацията с двете дружества. В него е описано, че в съответствие с Търговския закон е извършена оценка на апортната вноска от 16 314 400 акции, представляващи 29% от капитала на международния панаир. Акциите са остойностени от вещите лица на 16 314 400 лева, като докладът от извършената експертна оценка е приет от Агенцията по вписванията, допълва кметът Портних.

(Кметът на Варна Иван Портних)

Отново е приложено и писмото на Георги Гергов – председател на СД на „Пълдин Туринвест“ АД до община Варна от 30-ти август, с което й предлага конкретната сделка. Приложени са и всички финансови одити, доклади и отчети на двете дружества.

Също така и писмото от министъра на икономиката Даниела Везиева от 26-ти октомври, с което тя казва на съветниците и кмета, че дефакто прехвърлянето на акции, които са собственост на общината, към на физическо или юридическо лице с под 30% държавно или общинско участие в капитала, каквото е „Пълдин Туринвест“, се дефинира като приватизация.

„Не без значение е фактът, че с гласуването на едно такова решение от страна на ОС – Варна, за прехвърлянето на акциите чрез апортна вноска в „Пълдин Туринвест“ АД ще се допусне придобиването от страна на последното на мажоритарно участие в „Международен панаир Пловдив“ АД и възможност то да взема еднолично всякакви решения от компетентността на Общото събрание, без да може да се защити публичния интерес при гласуване – на държавата и на Община Варна. Съгласно сега действащия устав на „Международен панаир Пловдив“ АД решенията на Общото събрание се приемат с мнозинство 2/3 (две трети)“, пояснява министър Везиева.

Прецедент: Поръчката за варненските електробуси потегли към Брюксел и Кьовеши преди финала й

Поръчката за варненските електрически автобуси потегли към Брюксел и европейския прокурор Лаура Кьовеши още преди да е финализирана. И ...

Прикачен е и протокол от заседанието на постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към ОбС на 22.10.2021 г.

Нов документ е становище от адв. Деяна Стефанова – адвокат-довереник при ОбС – Варна.

Тя е написала, че според ЗПСПК „приватизация е прехвърляне чрез продажба на български физически или юридически лица с под 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала или на чуждестранни лица на дялове или акции – собственост на държавата или общините от търговски дружества“.

 

 

Отново: Мирише силно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир

Общинските съветници на "Демократична България" в Пловдив и Варна призоваха министъра на икономиката Даниела Везиева да провери дали въ...

 

 

Тя смята, че разпоредбата е конкретна и се отнася единствено при сделката продажба на дялове и акции.

„В конкретния случай предложението е Общински съвет Варна да вземе решение за участие в увеличаване на капитала на „Пълдин Туринвест“ АД, като при това увеличаване на капитала да запише нови акции от увеличението и да внесе стойността им чрез апортна вноска по реда на чл. 73 от ТЗ на акции от „Международен панаир Пловдив“ АД“, е категорична адв. Стефанова. Тя уточнява, че продажбата и апортът са различни сделки, апортът е особен вид сделка, но не е продажба.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com