X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Къде в Пловдив да изхвърлите старите си гуми?

1238
Къде в Пловдив да изхвърлите старите си гуми?
Снимка: община Бургас
Продължава медийната информационна кампания на територията на община Пловдив, свързана с опазване и подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на града. Дирекция „Екология и управление на отпадъците” призовава гражданите и гостите на града да се информират за качеството на атмосферния въздух, за да могат чрез избора си в ежедневните дейности, като например, екологосъобразно придвижване на територията на града и ползване на качествени съоръжения и горива за отопление през зимата, да подпомагат дейностите, свързани с опазване чистота на въздуха. Ежедневно дирекцията предоставя на гостите и населението на града информация за качеството на атмосферния въздух, чрез официалната интернет страница на община Пловдив: http://www.plovdiv.bg/item/ecology/eco_bulletin/.

Напомняме, че предвид изискванията за сезонна смяна на гумите, лицата, които пускат на пазара такъв продукт, са длъжни да осигурят възможност за приемане на излезли от употреба гуми (ИУГ) в местата на продажбата и на смяната им, без крайните потребители да дължат заплащане. Това означава, че гражданите имат възможността при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз. Освен на тези места, ИУГ могат да бъдат предавани на площадката за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, която се намира в базата на ОП „Чистота“ на адрес: Район „Южен“, улица „Даме Груев“ №64А, всеки ден от 08:30 ч. до 17:00 ч.

4 неща, за които да следим при избор на гуми

Има четири основни фактора, за които трябва да съблюдавате при избор на гуми, ако искате да закупите продукт, който да Ви донесе удовол...

Например, ако Ви предстои да изхвърлите старите си автомобилни гуми, напомняме – да не ги поставяте в или около сивите контейнери. Поставени там, възможността да бъдат събрани от недоброжелатели и в последствие – изгорени, е огромна, посочват от общината. При горенето на гуми негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които се проявяват след години. Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1 448% повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките.

Дирекция „Екология и управление на отпадъците” информира, че от началото на годината до момента са регистрирани 35 броя наднормени стойности по показатели фини прахови частици в атмосферния въздух на автоматична измервателна станция „Каменица“, която отговаря на изискванията на градския фонов пункт за мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината. Последното превишение на пределната стойност на средно денонощната норма на пункта е регистрирано на 19.11.20 г.

Забранено е депонирането на цели и нарязани ИУГ, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане. Гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, също следва да бъдат санкционирани, като глобата е от 300 до 1 000 лева, а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране – от 2 000 до 5 000 лева. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер. В случай на злонамерено запалване на ИУГ може да подавате сигнали на телефон 032 6 111 – Пловдивски Общински инспекторат или в Районните полицейски управления.

Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата. Дирекция "Екология и управление на отпадъците" при община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предоставената им възможност. Съвместните действияи усилия на местните жители и администрации са в полза подобряване и опазване чистота на въздуха, който дишаме всички.

Спокойствие по зимните пътища с първокласните гуми Nokian Tyres

С настъпването на есента повечето шофьори поставят зимните си гуми. В много европейски държави, това задължение дори е наложено съ...

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com