Окончателно - затвор за подпалвача на Джумая джамия

9187
Окончателно - затвор за подпалвача на Джумая джамия

С решението на Върховния касационен съд Виктор Александров вече окончателно е осъден на три години затвор при първоначален строг режим за запалване на Джумая джамия, предаде БГНЕС.

Почти година след нападението на Джумаята, Александров го осенила подобна идея и макар последиците от деянието му да са незначителни, отнася тежкото наказание.

Мюфтийството осъди опита за палеж на "Джумая джамия"

Главното мюфтийство осъжда вандалския опит за палеж на „Джумая джамия" в Пловдив и призовава властите да вземат по-сериозни мерки...

На 5 януари тази година около 20 ч вечерта подсъдимият седнал в градинката до Джумаята с бутилка мастика. Докато довършвал мастиката, му хрумнало, че такава сграда не бива да има в центъра на Пловдив и веднага след това решил да я подпали. Пристъпил към действие веднага - откраднал два литра и половина бензин от бензиностанция и залял с тях част от дървената облицовка на стените на джамията или по-точно - на кафенето на приземния и етаж. Залял и подпалил и пластмасова саксия за цветя. Понеже бензинът бил малко, се запътил да краде нов, но в този момент охранителите от отсрещната сграда вече го неутрализирали, изгасили огъня, повикали полиция и подпалвачът попаднал в ареста.

Въпреки незначителните последици, които още на другия ден бяха отстранени, съдът на три инстанции прие престъплението за тежко и потвърди още първата издадена присъда. Джумая джамия е собственост на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив, стойността и се определя на 1 248 800 лева и е обявена за сграда с историческа и художествена стойност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com