Пловдив е пуст и дисциплиниран (СНИМКИ)

7768
Пловдив е пуст и дисциплиниран (СНИМКИ)
Снимка: Божилова

Извънредно пуст е Пловдив, точно както се полага заради наложените мерки. Гълъбите са превзели площад Централен, по който обикновено се разминават хора.

 

Главната е празна, по нея се движат минувачи с маски, а най-често може да се видят служители на Общинска охрана. Търговската ул. "Иван Вазов" е затворила почти на сто процента. Работят само две-три чейндж бюра. Пред аптеките се виждат хора на разстояние, които чакат.  

Повечето минувачи са сами, забързани, с маски. Работят служителите на "Чистота", работи Градският транспорт, банките. Освен необичайната гледка на обичайно оживените пространства, пловдивчани спокойно и дисциплинирано на тоя етап възприемат новите правила.

В митрополитската църква "Света Марина" камери без оператори предават на живо службата, а в храма има двама души. Пощенските служители също си вършат работата с предпазни средства. Работи се за довършването на Голямата Базилика, която по план трябваше да бъде открита официално на 10 април. Слоганът на 2019-та- Заедно, стои на две места в града като убождащо напомняне за загубената в момента нормалност.
 

Досега в Пловдив няма доказан случай на заболял от COVID-19, макар че периодично се тестват съмнителни случаи. Днес стана ясно, че ще бъде създадена вирусологична лаборатория в УМБАЛ "Св. Георги" - досега пробите се изпращат за изследване в Стара Загора. Тя ще заработи до 14 дни в Инфекциозна клиника. 

Общинските пазари на открито работят при условията на повишена предпазливост- продавачите са с маски и ръкавици, а гражданите, на необходимата дистанция, нямат право да пипат продуктите, задължение на търговеца е да ги обслужи. Най- много се купуват цитрусови плодове, а цените не са повишени.

Дезинфекцират се подлезите, контейнерите за боклук, спирките. В жилищните блокове хората сами се грижат за дезинфекцията на асансьорите и входните врати. 

Не се спазва правилото за събиране на не повече от двама души заедно само в "Столипиново". Макар и да е съгласно с идеята, че трябва да си стои по къщите, населението все пак се тълпи без дистанция пред магазини за хранителни стоки. Не е ясно колко души са се върнали тия дни от Германия, където е най- честата дестинация на хората от квартала, по някои данни, има завърнали се, но повечето са останали там. 

"НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март"

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com