Пловдивският януари започна и с фотоизложбата "Неосветените дворове" за Йордан Радичков

3486
Пловдивският януари започна и с фотоизложбата "Неосветените дворове" за Йордан Радичков
Снимка: Божилова

Студ вее от черно-белите фотоси, запечатали мигове от двумесечния престой на Йордан Радичков преди 56 години в необятната сибирска шир. Изложбата "Неосветените дворове" се открива в любимия на писателя и най-студен месец от годината, но много топло беше в неделния следобед в Стария Пловдив в Градска художествена галерия Пловдив – Експозиция „Мексиканско изкуство“.

Пловдив стана Европейска столица на културата

Днес, 12 януари, точно в 19:00 часа стартира спектакълът "Ние сме всички цветове", с който официално ще се открие Пловдив – Европ...

Внукът на писателя, който тази година щеше да навърши 90 години и който носи и трите му имена, сам той изкушен в магията на словото и пред издаване на книга с разкази, сподели как тази изложба е съвсем в духа на дядо му, магическия разказвач, защото за фотографа, направил тези снимки, нищо не се знае. Единственото сигурно от всички фотоси е, че на една от снимките Радичков е с дете на име Шура. За разлика от други писатели, които приживе се грижат да оставят в ред наследството си и така улесняват литературните историци, Радичков е бил белязан с оня хаос на гения, който върви напред, без да мисли за наследство. Най- малкото подредено.

Така че тези снимки, които са прекрасна илюстрация към пътеписа " Неосветените дворове", излизат буквално случайно на бял свят, лентите с негативи са нахвърляни заедно с други останали вещи в дома му. Това спонтанно отваряне на завесата към реалното преживяване се допълва и от новоиздадената книга "Сибирски тетрадки", които се публикуват за пръв път. За тях говори проф. Ина Пелева. 

Изложба за Търновската конституция в Монтана

В Монтана ще бъде представена пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция&ld...

През 60-те години на миналия век Съюзът на българските писатели командирова творци в различни посоки, за да идат на място и после да напишат големи очерци. За отбелязване е, че между Париж и Сибир младият тогава Йордан Радичков избира второто. Два месеца прекарва по места, на които рядко стъпва чужд крак, а сетивата му са отворени. Самият той в документалния филм "Черказки хроники", който бе прожектиран днес в клуб "Фарго" в Пловдив, но поради големия интерес сигурно пак ще бъде показан, казва за себе си: "Всичките ми герои и сюжети са в диаметър 5-6 км от родното ми село". Това прави още по-интересен погледът му към непознатото, а "Сибирски тетрадки" са неговите записки, които е водил всяка вечер по време на престоя си там с прост химически молив. Те са фрагментарни, нахвърляне на теми, приличат на настройването на оркестър, но понякога се случват забележителни страници, каза проф. Ина Пелева. Така с тежестта на удар сред останалите по-незначителни и разхвърляни мисли, писателят описва смъртта на един евенк. Един най-обикновен жител на Сибир, за чиято смърт светът никога нямаше да узнае, ако той не го е написал. Чувството му за хумор прозира и в тези записки, писателят разказва за една доста тежка церемония, свързана с киселото зеле, очевидно е било опит да се представи на чуждия писател някой обичай в най- добрия му вид, но домакините май са се престарали. Записката по тоя повод на Радичков е лаконична " Зелето беше кръгло...".

.На няколко снимки Радичков позира с деца, нито едно от които не се усмихва. В записките си отделя на децата сериозно място, очевидно се е вълнувал от тая липса на усмивки. Малкият Шура, единственото дете, чието име се знае, защото го споменава в пътеписа, е сираче, прибрано за отглеждане от еленовъдите. С тази изложба историите вече придобиват лице. 

Зонта клуб – Велико Търново дари книги от семейство Радичкови

В дните на благотворителност преди Рождество Христово Зонта клуб – Велико Търново дари 135 книги на големия български писател и д...

Изложбата "Неосветените дворове" е част от културния календар на Европейската столица на културата, ще бъде достъпна до 27 януари, а големият интерес днес на откриването към нея провокира и обещание за по-задълбочен разговор за творчеството на любимия писател на 19 януари с участието на проф. Ина Пелева. Организаторите на ЕСК обещаха да повторят и прожекцията на документалния филм.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com