Подготовка, ритуали и обичаи в Раковски за католическия Великден

19150
Подготовка, ритуали и обичаи в Раковски за католическия Великден
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Днес римокатолиците в България и света честват втория ден на Възкресение Христово. За приготовленията и ритуалите преди и по време на празника пред Actualno.com разказа 33-годишният Стоян, който е родом от Раковски, и вече е баща на 6-месечно момченце. Подготовката за празничния ден започва още от предходната неделя, с отбелязване на Връбница и влизането на Христос в Йерусалим, за да изпълни пророчество. А именно - неговата смърт и възкресение.

Всички дни от Страстната седмица са важни и имат своите обичаи. На Велики Четвъртък и на Велика Събота, у дома католическите семейства, както е и при православните християни, боядисват яйца и приготвят козунаци. Впечатление прави отбелязването на Велики Четвъртък в църквата. Там свещеникът събира точно 12 мъже, които са сключили граждански и църковен брак в предходната година, и се отслужва литургия. Ритуално се символизира присъствието на 12-те апостоли на Иисус, като свещеникът символично измива краката на мъжете.

Навръх Великден: Взривове в църкви и хотели в Шри Ланка, има много загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)

Шест експлозии проехтяха в Шри Ланка по Великден, съобщава AFP. Най-малко 137 са жертвите, включително 9 чужденци. Вероятно броят на за...

Обичаят се провежда, тъй като на този ден Христос символично е пренесъл себе си в жертва. Той отчупил едно парче свещен хляб, подал го на апостолите и казал: "Това е моето тяло, то бе жертвано за Вас". После подал и чашата с вино, изричайки: "Това е моята кръв, пийте, тя бе пролята, за да бъдат опростени греховете ви". По този начин Христос е създал тайнството "Евхаристия". Същите думи отправя и свещеникът в римокатолическата църква в Раковски към 12-те мъже, извършвайки ритуала. В самия край на службата именно те раздават благословен хляб (наречен "апостолски") на присъстващите в църквата.

На следващия ден - Разпети Петък - се "обожава" кръста, като се скърби за разпъването и смъртта Христови. На този ден в римокатолическите църкви в Раковски почти няма украса. Осветлението е намалено до минимум, а купичката за "светена вода" на входа на храма остава празна. Не бият и църковните камбани. Защото на Разпети Петък Христос е разпнат и това е най-тъжният ден за цялото християнско човечество, независимо дали става въпрос за православие, или католицизъм. В дните от четвъртък до събота, включително, римокатолиците спазват строг пост и изключително смирение.

В нощта, преди Великден, от 22:00 ч. в църквата започва литургия. Всички ритуали се извършват вътре в храма. Не се преминава под плащеница и не се обикаля около църквата. При католиците не се изпълнява и ритуалът хората да занесат запалени свещите до дома си. Великденската литургия разказва за чудесата, които са извършвали Иисус и неговите 12 апостоли, и отправя послания към присъстващите да бъдат смирени и благородни към хората около себе си. Точно в полунощ започват да бият камбаните, които оповестяват възкресението на Христос. След това, свещеникът благославя козунак и яйца, които присъствалите на службата, носят у дома си. Това трябва да е първата храна, която те приемат, след строгия пост и тогава вече той отпада.

Взривове в Шри Ланка по време на Великденската служба, има ранени

Най-малко 80 души са били ранени при двата взрива в църквите в Шри Ланка, докато поклонници са присъствали на службата за Великден, каз...

"Най-ценното на този празник е семейството да се събере заедно. Не е най-важна трапезата, а споделените моменти с близките хора. Великден е най-светлият ден, защото Христос възкръсва и така дава нов живот на хората. Със страданията си той отнема греховете на човечеството и отваря портите към Рая за всички. И както пише в Евангелието, когато си добър ти следваш пътя на Христос и ще бъдеш с него във Възкресението", обясни пред екипа ни Стоян от Раковски.

Той разказа също, че за да се запази традицията жива и за бъдещите поколения, в дните преди Великден в църквата се провежда вероучение за деца над 7-годишна възраст. По време на организираните часове малчуганите се запознават с обичаите и традициите. По-късно получават "миропомазание", чрез който ритуал те биват въведени в църковния живот.

А в деня на Възкресение Христово най-малките имат много важна роля в църквата. Помагат на свещеника, като му подават чашата с вино, чинийката с хляба, "Евангелието" и т.н., докато той провежда литургията. "Тази тяхна роля е от изключително значение за мирогледа им. Защото, ако родителят и свещеникът обединени заедно не покажат пътя на детето, то няма как само да се научи да бъде добър християнин", категоричен е Стоян.

В края на нашия разговор той сподели, че вълнението от пристигането на папа Франциск в Раковски става все по-осезаемо. Приготовленията протичат с пълна сила, а стотици деца от цялата страна очакват с нетърпение своето "първото причастие". Ритуалът ще се извърши в "Пресвето сърце Иисусово", който е най-големият католически храм в България. Малчуганите ще получат "конка" (осветен хляб) и ще бъдат миропомазани, а песните в литургията ще се пеят и на италиански, и на български език.

Патриарх Неофит ще оглави празничните литургии на Цветница и Великден

Патриарх Неофит ще оглави празничната Света литургия на Връбница в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На Цветница литург...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com