Протестът във Войводиново - щипка разум, доста закани и обявено национално движение от генерал (ВИДЕО)

10737
Протестът във Войводиново - щипка разум, доста закани и обявено национално движение от генерал (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Само с висок вербален дух премина днешният протест във Войводиново, който беше организиран от бивши и настоящи военни, а към него се присъединиха и футболни агитки.

Създалата се ситуация ни накара по-бързо да предприемем мерки. Това, което ние трябваше като община, сме го свършили. Тези думи на кмета на Община Марица Димитър Иванов бяха посрещнати с дюдюкане и викове на несъгласие. Той уточни, че проблемът от Войводиново не е просто местен, а национален проблем и де факто призна, че бутането на незаконни постройки почнало заради обстоятелствата – т.е. след като е бил пребит ефрейтор Валентин Димов.

Каракачанов му е по-важно, че не правителството, а армията го подкрепя за ромите

За мен е по-важно, че моите колеги от ВМРО ме подкрепят, подкрепя ме и армията. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов във в...

Доста по-точно говори кметът на Граф Игнатиево Нестор Чочев, който разкритикува подхода "бутаме къщи посред зима", а да се спазва Законът за гражданска регистрация и да се реагира навреме, превантивно. Той поиска от всички кметства в община Марица да се обърнат към Иванов и да се направят комисии във всяко кметство, които да почнат работа точно по Закона за гражданска регистрация.

Реч изнесе и бригаден генерал Димитър Шивиков, който беше съден, защото при мисия в Афганистан разпоредил връщане в България на одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, предназначени за хуманитарна помощ, но оневинен за длъжностно присвояване. Той посочи, че има "мечта да живее в България" и законът да се изпълнява, като не спести критика към държавата заради липсата на изпълнение на законовата уредба. И призова да отделяме по 30 минути на ден, за да четем заветите на Васил Левски – че всички народи ще живеем под един закон, който спазваме.

За финал Шивков призова да се даде известен толеранс на управляващите, на кметовете и общинските съвети и ако до 19 февруари не се види, че има мерки, "да се съберем пред паметника на Левски в град Карлово". Така генералът обяви създаване на "народно движение" и призова да няма омраза "между цигани, турци и евреи", което обаче не беше посрещнато еднозначно. А след Шивиков беше ясно заявено, че проблемът не са циганите, а политиците ни - най-вече управляващите, от ГЕРБ, но и другите, които не правят нищо.

Не се мина и без патриотичен щрих – поп прочете молитва, в която не пропусна да благослови правителството, беше четено и стихотворение на Ивайло Балабанов, в което се набляга как ордите на Аллах и турците не стигнали Париж. Беше дадена и думата на хора – не официални лица, които открито призоваха "да кажем не на циганското население", защото били "крепители на статуквото", употребяваха и думи като "мангали". Затова и ген. Шивиков призова ромите да бъдат приобщавани, като даде за пример "ретроградната държава Съединените щати", на която ѝ трябвала 100 години, за да реши проблемите с техните малцинства. Интересен аспект в изказването му бяха думите "кой ще ни помогне – американците ли, руснаците ли – ние трябва да си помогнем", като само при думичката "американците" се чуха викове "не".

От ВМРО отрекоха търговия с ромски гласове, от Войводиново командоси заплашиха да се заемат с проблема

Нямам медицински компетенции, за да коментираме такова лице. С новия бюджет за здраве вярвам, ще има достатъчно средства, за да се погр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Илиана Йотова поздрави ръководството и екипа на Панаира за организацията "АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ" 2023

Пиян вилня в хотел в Хисаря, задържаха го

"На този ден се ражда една легенда!": Ученичка със силно слово за Левски в Пловдив (СНИМКИ)

Наситена със събития делова програма на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com