С 4 600 000 лв. изграждат детска градина с басейн в Пловдив

1019
С 4 600 000 лв. изграждат детска градина с басейн в Пловдив
Снимка: Община Пловдив

Две нови детски градини ще се изграждат през следващата година в район „Южен“ в Пловдив. Това съобщи заместник-кметът на общината с ресор строителство Пламен Райчев. Детската градина, разположена на булевард „Александър Стамболийски“, на която бе направена първа копка през септември, вече е на кота 0. Изграждането й се движи с ускорени темпове. Проектът за детската градина на булевард „Александър Стамболийски“ е на обща стойност около 4 600 000 с ДДС. Средствата са осигурени изцяло от общинския бюджет. Срокът за изпълнение е 240 календарни дни. Фирмата изпълнител е „Запрянови – 03”.

Площта на парцела е в размер на над 5 300 квадратни метра, който е достатъчен за капацитет от 200 деца, разпределени в осем групи по 25 малчугани. Отделно близо 1 700 квадратни метра са осигурени за озеленяване. Детската градина ще е на два етажа и ще има физкултурен салон, който ще е разположен на 80 квадратни метра на първия етаж. Той ще съдържа съблекални за 34 деца, баня и тоалетна с умивалници. Всички външни зидове ще са топлоизолирани, съгласно нормативните изисквания. Пред всички входове ще има стълби и рампи, осигуряващи достъп на хора с увреждания. Дворът е решен частично с богато озеленяване и дворни плочи. Обособени са четири къта с гумирана настилка с детски катерушки и четири пясъчника. Предвидени са и две чешми.

Жители на „Дианабад“ на протест пред Столичната община заради строеж до детска градина

Родители и жители на столичния квартал „Дианабад“ се събират на сутрешен протест пред Столичната община. Протестът под насл...

Заведението ще функционира като целодневна детска градина. Детската градина ще бъде снабдена със самостоятелна кухня, която е в състояние да покрие нуждите за изхранване на всички потребители. Предвидени са самостоятелно перално помещение е и товарен асансьор за улеснение на персонала при разнасянето на храната. Детската градина ще разполага и с плувен басейн и лекарски кабинет. Всяка група ще има собствена стая за игри, към която е обособен кът за хранене с маси и столове, както и спалня. Ще бъдат осигурени самостоятелна съблекалня с индивидуални шкафчета за всяко дете, тоалетни с мивки и корито за измиване на крака с подвижен душ. Предвидена е стая за почивка на учителите.

Предстои да стартира строежът и на още едно детско заведение в района, в което ще могат да се поберат пет групи. Проектът е на стойност 3,5 милиона лева, които се отпуснаха по проект, спечелен от община Пловдив по програма на Министерството на образованието и науката (МОН). Втората детска градина ще бъде построена в терен до ОУ „Стоян Михайловски“. В нея ще се отглеждат малчугани, разделени в осем групи (около 200 деца) и ще бъде разположена на 4 декара площ. В строителството се предвижда паркинг за родителите, басейн и спортен салон, които отговарят на всички съвременни изисквания.

"С тези две детски градини до голяма степен ще се реши проблемът с недостига на места в най-бързо растящия район на Пловдив, с най-много млади хора", посочи Костадин Язов - кмет на район "Южен". "Към момента около 400 деца посещават детски градини, които са разположени в подблокови пространства. "Местата не са особено подходящи за тази дейност, но нямаме други възможности на този етап“, допълни в заключение той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com