С проект по ПРСР (2014-2020 г) Раковски съхраняват местната идентичност и културно наследство

1297
С проект по ПРСР (2014-2020 г) Раковски съхраняват местната идентичност и културно наследство
Снимка: МИГ - Раковски

Успешен проект за съхраняване на местната идентичност е реализиран в община Раковски. Той е изпълнен от сдружение „Клуб за креативно развитие“ по подмярка „Съхраняване и развитие на местните идентичности и валоризиране на местното културно наследство на територията на Местна инициативна група (МИГ) – Раковски“ от  Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.).

„Проектът ни имаше за цел да съхрани местната идентичност чрез възстановяване, опазване и анимиране на културното наследство, запазване на духовния и културния живот на местната общност“, това заяви за медията ни Мария Гиева – изпълнителен директор на „МИГ – Раковски“.  И допълни, че една от дейностите по него е била свързана с изработването на авторска карта, която представя културно-историческото наследство на общината. „За изработването й бяха проведени проучвания и изготвени материали за документиране, изследване и съхраняване на елементи от нематериалното културно наследство. Картата е богато илюстрована дипляна, като целта е посредством илюстрации на улици, места за отдих и обществени обекти да се изгради интересна представа за местния католически регион. В нея по креативен начин са представени ключови забележителности от региона, като „Приказната гора“ и други емблематични места. Представен е и местният диалект на раковчани. Има карета, изписани на родния диалект, преведени на книжовен български език“, поясни Гиева. Още: Ловджиите от Раковски на разговори за изборите в Икономическа полиция в Пловдив

Друга дейност по проекта ни бе свързана с издаването на книгата - „Културно-историческо наследство на община Раковски“. В нея е описан комунистическия режим, който е поставил граница за католическата църква в България, разясни Мария Гиева. И информира, че през 1952 г. срещу повече от 40 души, сред които висшето духовенство и свещеничество на католиците, е бил организиран съдебен процес по обвинение „участие в заговорническа католическа организация“. Този процес е завършил с 4 смъртни присъди, дълги години затвор за мнозина и пълна конфискация на имуществото на католическата църква. Акцентът е върху католицизма, който е характерен предимно за гр. Раковски. Още: Кметът на Раковски: Румен Радев ни кара да избираме между вярата и държавата

„Книгата беше посветена на 50-годишнината от обявяването на Раковски за град и обособяването му като общински център. Досега в историята на града не е бил създаван подобен продукт. Засегнати са исторически сведения за родословието на селищата в общината и за развитието на католицизма. Това е начинът да не се прекъсва връзката между поколенията, да се припомнят важни събития, дати и личности от миналото. По този проект са събрани зрънца, които намират почва, за да покълнат и да представят религията ни. Целта е и оказване на благотворно въздействие на местната празнична обредност и да се остави писмена следа за нематериалното културно наследство на община Раковски“, заяви още изпълнителният директор на „МИГ – Раковски“ Мария Гиева. 

Проектът на Сдружението е реализиран по многофондовата Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИГ Раковски, която се изпълнява за периода 2014-2020 г. Тя е с обща стойност на повече от 3 млн. лева и се финансира от Програмата за развитие на селските райони, както и Оперативна програма развитие на човешките ресурси. Финансовата стойност на проекта, което е подкрепен със средства от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) е в размер на 33 488 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com