Скандал тресе културната общност в Пловдив

8656
 Скандал тресе културната общност в Пловдив
Снимка: Божилова

Художници пред Общината и художници и общинари в новата галерия на ул. "Гладстон", бели платна и роял, гневни лозунги и взаимна неприязън белязаха датата 2 септември в Пловдив, на която с изложбата " Минималистика" на фондация "Пловдив 2019" бе открита обещаваната от три години нова галерия на Дружеството на пловдивските художници.

Протестираха художниците от Дружеството, сред които имена като Матей Матеев, Ангел Гешев, Ангел Пачаманов, Вихра Григорова, Иван Шишков, Здравко Йончев, Венета Маринова, Атанас Карадечев. Преди 107 години три дружества на художниците от Южна България събират пари и издигат сградата, в която в момента се намира Радио Пловдив.

Тя е създадена за вечно ползване от художниците. През 70-те художниците се обезщетяват с нова галерия на ул. "Гладстон", която беше съборена. " Три години по радиа и телевизии Тотев тръбеше, че ще ни направи нова галерия. Сега говори обратното. Наши международни изложби остават на улицата, вместо това сградата се открива с изложба на фондацията", казва Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници. 

След като на протестиращите им беше отказано да демонстрират пред галерията, те застанаха пред сградата на Общината, а изпълнение на роял допълваше доста тъжната картина. После отидоха до новата галерия, в която вече се бяха събрали зрители. Кметът Иван Тотев отговори на медиите, а косвено и на художниците отвън, че те няма как да стопанисват сграда, изградена за 4 млн лв, която изисква 10 000 лв месечна издръжка, в която влизат и заплатите за 15 души персонал. 

Тези доводи издишат- твърди Снежана Фурнаджиева. Това е изключително раздут щат, който ще натовари и без това следващата власт, която ще се сблъска с много дефицити." 
Окончателното решение за патрона на сградата ще бъде взето на общинска сесия, но идеята на кмета е тя да премине към Градската художествена галерия и да се ръководи и поддържа от нея. Съмненията, че сградата ще бъде отнета от Дружеството, станаха съвсем сериозни, когато бе отхвърлен проектът на арх. Петрана Бакалова, предложен от художниците и вместо него, се изгради далеч по- опростена визия.

Вътре галерията е на две нива, предлага наистина добри условия за изложби. Така или иначе, ако тя наистина се отнеме от Дружеството, както е твърде вероятно да стане, ще бъде зачертано едно наследство. А " вечните времена" ще са свършили днес. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Над 4900 младежи са обхванати по проект „Младежки център Пловдив - мощен фактор за местно развитие"

Наказват служителя на ДАИ, който свали номера на паяка, вдигнал колата му

Влак и камион се сблъскаха в Пловдив

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com