Уникален за България проект обединява музеите в Пловдив

1583
Уникален за България проект обединява музеите в Пловдив
Снимка: община Пловдив

Поводът, заради който се събираме, ясно показва, че сме работили правилно и вървим в правилната посока. Още в началото на мандата казахме, че ще работим усилено за опазване на богатото ни културно-историческо и археологическо наследство, ще подпомагаме развитието на нашите културни институции. Стъпка по стъпка. Получаваме непрекъснато награди, музеите се развиват, увеличават се туристите. Всичко това е доказателство, че вървим в правилната посока. Днес искам да благодаря най-напред на всички, които взеха участие в подготовката на този проект. И да уверя пловдивчани, че ще продължаваме да работим за превръщането на Пловдив в най-добрия град за живеене, не само за туризъм. Надграждаме непрекъснато, съвсем скоро бяхме обявени за „Най-добра туристическа дестинация“ в Европа, спечелихме 4-то място, изпреварвайки толкова градове. Това, което правим сега, всички заедно, остава за пловдивчани! Остава за града и поколенията, и този град го заслужава!“

С тези думи Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри днес пресконференцията за представяне на проекта на община Пловдив „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, спечелил безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по Норвежката програма. В проекта, разработен от екип на общината, са включени Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив". Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) , НПО от Норвегия.

В пресконференцията днес участваха също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорите на институциите,  които представиха информация за това какво предстои да се случи по проекта в рамките на 20 месеца.

„Заедно“-то е по-живо от всякога. Еманацията през 2019 година на този слоган, днес се надгражда с проект, който ще изведе нашите музеи като водещи в страната и ще допринесе градът ни да става още по-привлекателна дестинация“, каза заместник-кметът Панов.

Той припомни, че музеите в Пловдив разполагат с добър сграден фонд, развиват богата дейност, а общината всяка година влага средства за тях. Настоящият проект е насочен най-общо в дейности на три нива. Първото е свързано с дигитализиране и рехабилитиране на пространства. Второто е свързано с развитието на предприемачески план на база анализи по много показатели. Ще бъде изготвена дигитална стратегия за развитие на публики в музеите. Ще бъдат назначени двама външни експерти, чиято работа в областта на маркетинга ще задава рекламни политики и политики за представяне на наследството. Третото ниво, акцентът, е разработването на единно приложение. Чрез него посетителят, влизайки в музея с таблет, ще види как експонатите оживяват, ще дава допълнителна информация за експозицията, ще прави връзка с другите музеи. Основно се залага на „геймификация“ – включване на игрови елементи в среда, в която няма игрови контекст. Така се подобрява изживяването, а единната рамка позволява пренасочването към други обекти/музеи, за да се получат повече интересни детайли, да бъде интересно за детската аудитория, да се постига различно и разнообразно преживяване всеки път, когато се посещава музея. Заместник-кметът посочи, че в следващите дни  предстои подписването на договора, както е по процедура, екип от общината ще управлява изпълнението на проекта, с активното участие на експерти от 7-те музея.

В РИМ Пловдив, предстои реновиране на зала „Съединение“, един от най-значимите културни центрове в града, в който годишно се случват около 150 събития – изложби, концерти, книги и други. В проекта институцията участва с четири свои експозиции в различните сгради.

За Археологическия музей в проекта е заложена немалка сума за климатизация на книгохранилището, в което се съхраняват над 30 хил. тома, комплектовани в продължение на 140 г. По проекта ще се извърши също реновиране и промяна на осветлението, ще стане по-икономично и по–художествено издържано. Добавената реалност, напр. в експозиция Панагюрско съкровище, ще включва автентичен разказ на откривателите, автентични снимки и най-интересните факти. Проектът по възстановката на фриза, по който РАМ Пловдив и други музеи в България работят от доста време по друг проект, тук ще бъде включен с надграждане.

В НБ „Иван Вазов“ дейностите са свързани изключително с надграждане на дигитализацията, не са заложени ремонти. За втори път музеите в Пловдив работят заедно в толкова мащабен проект, традицията продължава. В интерактивното надграждане по предишния, НБ Иван Вазов ще бъде основно донор на съдържание – проверено, истинско. Ще се включи в приложението с всички съвременни възможности, които заедно с другите институции в координация, заедно ще представят многоликата история на Пловдив.

Дейностите по проекта в Етнографския музей са насочени изцяло към новата сграда, наречена База 2. Там ще бъде направена подобаваща експозиция и обучителен център за ученици. Ще бъдат поставени витрини, ще има интерактивен център за децата. Участието в настоящия проект позволява на музея да се движи много по-скоростно във времето за реализация на задачите. Интерактивна карта на етнографските области ще бъде една от новите атракции, както и добавената реалност в няколко от залите.

В Природонаучния музей също ще бъдат реализирани дейности, свързани основно с възможностите на приложението. Интерактивността ще е свързана с три направления -  редки видове, защитени видове и най-атрактивни видове от богатите експозиции в музея.

ОИ „Старинен Пловдив“ участва с по два обекта в две направления, свързани с мобилното приложение. Първата посока са къщите – музей на Златю Бояджиев и на Димитър Киров. Акцентът е представяне на тяхното творчество по съвременен начин. Добавената реалност към картините  ще съдържа аудио текст, разширена реалност, връзка с други музеи, допълваща информация, разработена по съвременен и увлекателен начин. Втората посока са мозайките – с обектите Епископска базилика на Филипопол и Малката базилика. И двата обекта имат базата, над която ще се надгражда още.

Градската художествена галерия участва с два обекта, с реновирана и обновена материална база. Постоянната експозиция, която ще отвори врати на 15 април след ремонта, и Иконната галерия. Надграждането е насочено към комфорта на посетителите в две направления  - при груповите посещения – от една страна, а от друга-индивидуалното общуване с изкуството. Целта е да се приобщава публиката от най-ранна възраст. Ще бъдат монтирани нови информационни станции, които спомагат за по-лесно общуване, но и за образование. А голямата цел на ГХГ е в контекста на историята на българското и пловдивското изобразително изкуство да се направи връзката с европейското. За целта са направени допитвания с няколко европейски музея, които са дали вече съгласие за ползване на техни изображения. Така напр. , ако се разглеждат картини на български импресионисти, да се направи връзка и с примери от Европа.

Единното приложение, което ще свързва музеите ще е чисто ново, разработено специално за Пловдив по дадено задание.  Директорите на 7-те институции, включени в проекта, изказаха огромна благодарност на община Пловдив и на екипа, разработил проекта, като не скриха удовлетворението си, че такова обединение на културни институции, каквото се случва в Пловдив, не се е случвало в България.

Проектът се финансира по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.,  Резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com