Зелена светлина за 4 мащабни проекта в Пловдив

1098
Зелена светлина за 4 мащабни проекта в Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Общинският съвет гласува средства за 4 големи проекта за Пловдив, които ще се изпълняват в следващите няколко години. С 31 гласа "за", 10 "против" и 4 "въздържал се" бе дадена зелена светлина за реализирането на стадион "Пловдив", „Модър – Царевец“, Плувен комплекс "Младост" и Дондуковата градина. По прогнозни разчети стойността на тези проекти около 42 милиона лева.

Предложението предизвика бурни дискусии в общинския съвет. От опозицията обвиниха кмета Иван Тотев, че чак на 7-та година от управлението му, община Пловдив поглежда към тези проекти. Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" нарече проектите „архаични“, а Слави Георгиев от Патриотичния фронт изказа недоумение защо точно година преди изборите се започва работа по тях. Той припомни, че в края на предишния мандат от ВМРО внесоха предложение да се искат 20 милиона лева от правителството, за да се отвори стадион „Пловдив“. Тогава от ГЕРБ излязоха с контра предложение да се искат 185 милиона, тъй като толкова би струвала една качествена реконструкция. В крайна смета проблемът със стадиона остана нерешен. От БСП пък заподозряха, че управляващите залагат „бомба“ за милиони в бюджета на града, с която ще трябва да се справя следващият кмет.

"Слави Георгиев е вечният опозиционер, тези негови въпроси не ме учудват. Не знам защо Евелин Парасков говори за архаични проекти и не знае нищо за „Модър – Царевец“ и отчуждителните процедури. Не знам за какво са го изпратили тук неговите избиратели. „Модър – Царевец“ е огромен проект и 3 години се занимаваме с отчуждителни процедури и тук поне 20 пъти сме говорили за това. На практика сме готови с тях, изпратили сме и последните 4 заповеди и сме си свършили работата. Мисля, че в следващите 9 месеца техническият проект ще е готов“, заяви кметът Тотев. „Питате ме защо този проект не се е случил 2011-та или 2012-та година. За съжаление по никой от тези големи проекти преди 2012-та година не се е работило“, заяви от трибуната кметът на Пловдив.

Относно стадион Пловдив, кметът уточни, че едни евентуални 20 милиона биха били крайно недостатъчни. Той припомни, че планът за възстановяване на съоръжението се състои от 11 етапа, като само първият ще струва 15 милиона лева.

За плувен комплекс „Младост“ пък ще се търси финансиране от Фонда на фондовете, който преди се наричаше "Джесика". Дотук са платени 160 хиляди лева за проектиране, той е приет и вече има строително разрешение и стойност по проекта.  

„За Дондуковата градина имаме готов проект, ще търсим и държавно финансиране. Все пак община Пловдив може да си позволи финансирането на такива проекти, след като през 2011 г. имахме приходи от 86 милиона лева, а през 2018 те вече са 150 милиона лева“, добави Тотев.

„Това са допълнителни средства, които позволяват община Пловдив да планира проекти, които са извън хоризонта на един мандат. Спокойно можем да кажем, че в момента работим по една програма, която е дългосрочна. Важно е да започнем тези проекти, дори и да няма в тази зала нито един от сегашните съветници, когато те се реализират. По всеки един от тях е имало да се свърши подготвителна работа, работило се е и е дошло време да излезем пред общинския съвет и пловдивската общественост и да кажем „Да, ние имаме вече готовност по тези проекти“, заяви кметът Тотев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com